SCHIEDAM- De drie waterweggemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam moeten mogelijk hun huidige manier van jeugdhulpinkoop aanpassen door veranderingen in de wet- en regelgeving, meldt het Schiedamse stadsbestuur. Volgens een recente brief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dienen na afloop van de huidige contracten alle zorgvormen van de zorgvormenlijst regionaal te worden ingekocht.
De waterweggemeenten hebben binnen de Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond (GRJR) een unieke positie door hun gezamenlijke taakgerichte inkoop van Mevis, wat hen toegang geeft tot vrijwel alle vormen van jeugdhulp. De afgelopen maanden voerden bestuurders van de drie gemeenten gesprekken met het ministerie om te onderzoeken of deze situatie gehandhaafd kan blijven. Hoewel deze gesprekken nog niet tot een definitieve oplossing hebben geleid, is er wel afgesproken om dit overleg in het eerste kwartaal van 2025 op ambtelijk niveau voort te zetten.
In de bestuursvergaderingen van het afgelopen kwartaal lag de nadruk op kostenbeheersing. Voor de komende periode wordt verwacht dat meer onderwerpen aan bod komen die specifiek Schiedam raken.
Financieel gezien blijft de situatie onzeker. Ondanks de kleinere betrokkenheid van de waterweggemeenten bij de GRJR, kunnen onverwachte kosten bij langdurige en intensieve jeugdzorg (LTA-zorg) nog steeds flinke gevolgen hebben. Zelfs de zorg voor slechts enkele kinderen kan aanzienlijke financiële druk veroorzaken.
Het risicoprofiel van de GRJR wordt binnenkort opnieuw geëvalueerd, samen met alle andere Gemeenschappelijke Regelingen. Doordat de drie gemeenten een beperkte deelname hebben, zijn de risico’s voor hen kleiner dan voor andere gemeenten binnen de GRJR.