SCHIEDAM- Om snel tegemoet te komen aan de grote vraag naar sociale huurwoningen, stelt het stadsbestuur van Schiedam voor om op drie plaatsen in de stad tijdelijke woningen te plaatsen. Wethouder Antoinette Laan (VVD) zei vlak voor het zomerreces al toe aan de raad om hier na de zomer over in gesprek te gaan met de Schiedamse volksvertegenwoordigers. Laan: “En dan zullen de plekken waar dit gaat gebeuren uitgebreid, denk ik, met elkaar besproken gaan worden.”
Zeker is al dat 30% van de woningen zal worden toegewezen aan vluchtelingen en Oekraïners. Voor de in totaal 92 woningen zijn drie locaties gevonden. Aan de Zoomweg in Woudhoek komen 68 appartementen op een nu nog braakliggend terrein. Aan de Simon Rijnbendestraat in West komen 12 appartementen, net als aan de Borodinlaan in Groenoord. In alle gevallen gaat het om gestapelde appartementen, niet hoger dan drie bouwlagen.
De woningen worden deels gefinancierd met rijkssubsidie voor flexwoningen. Het plan, genaamd ‘snelwonen’, is een samenwerking tussen de gemeente Schiedam en woningcorporatie Woonplus. In totaal kunnen zo 92 woningzoekenden worden geholpen. De woningen zijn bedoeld voor kleine gezinnen en eenpersoonshuishoudens. In september organiseert de gemeente informatiebijeenkomsten voor omwonenden. Zij ontvangen daarvoor binnenkort een uitnodiging.
In Schiedam zijn in de periode tot 2030 zo’n 6.000 nieuwe woningen gepland. Het grootste deel daarvan zal echter pas over een aantal jaren beschikbaar zijn. Daarom worden nu tijdelijke woningen geplaatst die voor een groot deel al in een fabriek worden gebouwd. Hierdoor kunnen ze snel op locatie worden geplaatst en kunnen de nieuwe bewoners er snel intrekken. De woningen zullen blijven staan voor een periode van maximaal 15 jaar.
Deze nieuwe sociale huurwoningen zijn bedoeld om snel een deel van de woningkrapte op te vangen. Het grootste deel van de woningen wordt op de gebruikelijke manier via Woonnet Rijnmond toegewezen. Daarbij gelden dezelfde regels als voor andere sociale huurwoningen. De vluchtelingen en Oekraïners komen aan de woningen met de gebruikelijke voorrang op alle overige woningzoekenden.
De gemeenteraad bespreekt het plan waarschijnlijk in oktober. Zodra de raad met het plan heeft ingestemd, kan Woonplus omgevingsvergunningen aanvragen. Woonplus zal dan de omwonenden van de drie locaties nader informeren en hen vragen om mee te denken over de inpassing van de tijdelijke woningen in de buurt.
Kunnen die terroristen niet gewoon in de wijk geplaatst worden van degenen die met dit soort onzinnige plannen komen?
Waarom 30 procent naar de asieleisers? Dat binnenlaten is juist de hoofdoorzaak van de woningnood. Barakken of tenten is toch ook goed,wat hadden ze ginder?!