SCHIEDAM- Met de Routekaart religieus erfgoed Schiedam wil het gemeentebestuur (VVD, Denk, PvdA, D66 en PS) het zogenaamde religieus erfgoed in de stad beschermen. Religieus erfgoed zijn gebouwen die te maken hebben met geloof: kerken, moskeeën en synagogen. In het plan wordt aangegeven wat de kansen en de knelpunten zijn voor het behoud en de ontwikkeling van deze gebouwen.
Het gemeentebestuur wil verder praten met de eigenaren van deze gebouwen om samen te kijken wat er nodig is om het religieus erfgoed in stand te houden en een nieuwe functie te geven. Het gemeentebestuur wil ook geld gebruiken dat het van de landelijke overheid krijgt om de eigenaren te helpen met het verduurzamen van hun gebouwen. Dat betekent dat de gebouwen energiezuiniger en milieuvriendelijker worden gemaakt.
In november 2018 kwam de raadsfractie van Denk met de wens om religieuze gebouwen uit te laten lichten in de avond. Dit zou goed zijn voor de toeristische aantrekkelijkheid van de stad. De wens werd omarmd door de toenmalige wethouder Marcel Bregman (D66). Het verzoek voor een lichtbundel op religieuze gebouwen om toeristen te binden aan Schiedam was opmerkelijk. Schiedam promoot vooral de historische binnenstad bij toeristen, maar de Liduina Basiliek had toen al sinds jaar en dag buitenverlichting. Dit gold toen ook al voor de Grote- of Sint Janskerk. Zelfs de Havenkerk kon in het donker worden uitgelicht. Bij de Turkse Muradiye moskee aan het Raam daarentegen ontbraken tot dan toe lampen om het gebouw in een zee van licht te laten baden.