SCHIEDAM- Inwoners van Schiedam krijgen te maken met de laagste aansluitkosten op een warmtenet, verkondigt het gemeentebestuur van Schiedam. Volgens burgemeester en wethouders zou in de business case van Nieuwe Energie voor Groenoord een van de laagste bijdrage aansluitkosten van Nederland zijn bereikt, door in de onderhandelingen, in co-creatie, alledrie de partners toezeggingen te laten doen om de risico’s in de ontwikkeling van het warmtenet te drukken. Dit alles krijgt raadslid Noach van Teijlingen (Denk) te horen wanneer hij informeert naar maatregelen die worden genomen om te voorkomen dat kosten voor het project Nieuwe Energie voor Groenoord, zoals het aanpassen van woningen, niet worden ‘afgewenteld’ op de bewoners.
Het plan voor een aardgasvrij Groenoord is in december 2020 aan een raadsmeerderheid geholpen door de fractie van Denk (4 van de 6 VVD’ers stemden tegen waardoor het project, mede door de tegenstem van coalitiepartij AOV, leek te sneuvelen). De steun van Denk is beloond met de toezegging voor een nieuw wijkgebouw en huisvesting voor ouderen met een migratieachtergrond. De partij kreeg ook de toezeggingen voor nieuwe speel- en sporttoestellen in de wijk en de gemeente Schiedam, Eneco en Woonplus gaan meer stage- en werkplekken realiseren.
De gevolgen van die steun van Denk zijn inmiddels groot voor alle bewoners van Groenoord. Het is volgens de Groenoord Belangengroep en Milieudefensie Schiedam nog allerminst zeker dat huurders niet te maken krijgen met hogere woonlasten, ondanks een belofte van het huidige stadbestuur.
Gehoopt wordt – door het gemeentebestuur – dat ook de eigenwoningbezitters in Groenoord zullen aansluiten op het warmtenet van Eneco. Daarvoor moet dan wel een extra hypotheek worden afgesloten (rente 1,2 %) met een looptijd van 30 jaar. Bij galerijwoningen uit de periode 1965 gaat het om een investering van 14.848 euro per huishouden. Dertien Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) in Groenoord hebben al aangegeven geen aansluiting op het warmtenet te willen, waaronder het Bachplein met vijf grote flats, Subertplein en de drie Z-flats.
Denk Schiedam meldt in het verkiezingsprogramma niets over de komst van het warmtenet van Eneco in Groenoord, terwijl dit warmtenet alleen kan worden aangelegd doordat Denk de plannen op het laatste moment aan een raadsmeerderheid heeft geholpen. Stuwende kracht achter het door de raad heen loodsen van het warmtenet is toemalig Denk-fractievoorzitter Doğukan Ergin. Hij is inmiddels wethouder.
Natuurlijk verkondigt het gemeentebestuur dit. Meer liegen = minder weerstand denken ze.
Heel goed om nog even te benadrukken waar we dit aan te danken hebben. ????
De AVR heeft zijn vergunningen niet op orde al helemaal niet voor de zgn bio energie centrale. Dat is niet zo mooi we zullen de uitkomst afwachten maar dan heb je in elk geval geen groene energie en daar ging het toch om?
Schiedam wacht een groot financieel debacle.