WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHIEDAM GAAT VOOR NIET-OPENBARE AANBESTEDING HERINRICHTING WEST

SCHIEDAM- De gemeente Schiedam heeft gekozen voor een niet-openbare aanbestedingsprocedure om een deel van de wijk West opnieuw in te richten. Dit deel omvat de Fabribuurt, Frankelandbuurt en Sint Liduinabuurt. Dit houdt in dat de gemeente de plannen voor de herinrichting niet openbaar maakt, maar alleen deelt met geselecteerde aannemers die zich kunnen aanmelden via TenderNed. TenderNed is een online platform waar alle overheidsopdrachten worden gepubliceerd en waar het aanbestedingsproces digitaal kan worden afgehandeld. De gemeente zal vervolgens de meest geschikte aannemers selecteren op basis van hun prijs-kwaliteitverhouding. Als er geen bezwaar wordt ingediend tegen een gekozen aannemer binnen een bepaalde termijn, zal de gemeente een overeenkomst aangaan voor het uitvoeren van de herinrichting van de buurt. De gemeente houdt de inkoopstrategie voor deze opdracht geheim om haar economische en financiële belangen te beschermen.

Een Niet-Openbare aanbestedingsprocedure is een voordelige aanbestedingsvorm, waarbij de gemeente in de eerste ronde veel partijen kan selecteren en in de tweede ronde de beste kiest op basis van prijs en kwaliteit. De aanbieders hoeven in de eerste ronde weinig te doen en hebben in de tweede ronde meer kans om de opdracht te krijgen. De procedure zou objectief, transparant en niet-discriminerend zijn en voldoet aan de EU-regels. De procedure is ook administratief eenvoudig, omdat het aantal inschrijvers in de tweede ronde beperkt is. Tegelijk heeft de gemeente weinig vrijheid en ruimte om de procedure en de inschrijvingen aan te passen en de gemeente kan ook niet haar eigen ervaringen met de aannemers meewegen.

3 gedachten over “SCHIEDAM GAAT VOOR NIET-OPENBARE AANBESTEDING HERINRICHTING WEST

  1. Eerlijk?
    Als ik het goed begrijp;
    De gemeente krijgt van verschillende aannemers een offerte. De gemeente gaat uiteraard voor de goedkoopste.
    En de aannemers weten niet van elkaar welke prijs er geboden wordt?
    Is er echt niemand van de 5e colonne partij die inzage heeft wat de aannemers voor offerte hebben gegeven?
    Zou hij deze info niet doorgeven aan een bevriende ondernemer?
    Ben benieuwd welke aannemer uit de bus gaat komen. In Rotterdam is er ook op een ‘eerlijke’ manier gekozen voor een ‘eerlijke’ ondernemer. Al bij al heeft dat project ruim 8 miljoen gekost en vrijwel het hele bedrag is in een land terechtgekomen wat graag bij de EU wil komen.

  2. Goh en ik maar denken dat er alleen lokale bedrijven zich inschrijven Nou ja dat doen ze misschien ook wel maar besteden opdracht uit aan onderaannemer. Heerlijk transparant waar het gemeenschapsgeld naar toe gaat.

    1. Waarschijnlijk moet dit Europees aanbesteed worden.
      Is een overheidsopdracht gelijk aan of hoger dan de Europese drempelwaarden? Dan loopt de opdracht via een Europese aanbestedingsprocedure. Hierdoor maken bedrijven meer kans op internationale opdrachten. De Europese Unie (EU) stelt de drempelwaarden iedere 2 jaar opnieuw vast.
      Geweldig toch die EU?
      Voorbeeld:
      De eigenaar van een Bulgaars bedrijf heeft zijn bedrijf (op papier) in Bulgarije maar werkt al jaren in Nederland.
      Dus deze kerel kan makkelijk meedingen naar een aanbesteding. Vervolgens werken bij dat bedrijf veel Turken en die kunnen hier weer makkelijk komen omdat de aannemer deze op de loonlijst heeft staan in Bulgarije.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *