WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHIEDAM ERKENT: PERSONEEL IS KNELPUNT BIJ INBURGERING

SCHIEDAM- De gemeente Schiedam geeft toe dat de inburgering in de waterweggemeenten de laatste tijd niet goed is verlopen. De problemen worden toegeschreven aan een tekort aan personeel, maar sinds deze maand zou het team weer compleet zijn. Het inburgeringstraject wordt al een jaar verzorgd door ‘Echt Nederlands BV’, een bedrijf uit Den Haag dat als beste uit de aanbesteding kwam. De gemeente zegt dat vluchtelingen die in Schiedam komen wonen meteen begeleid worden. Hun nareizigers krijgen iets later hulp. Ook de huisvesting is een aandachtspunt.

De consulenten van Stroomopwaarts houden elke drie maanden voortgangsgesprekken met de inburgeraars, na een uitgebreide intake. Ze bespreken en pakken eventuele knelpunten en mogelijkheden aan, zo wordt beweerd.

De gemeente Schiedam krijgt elk kwartaal een overzicht van het aantal deelnemers aan een taaltraject. In 2022 hebben 300 buitenlanders in Schiedam zo’n traject gevolgd. Het formele deel wordt gegeven door Albeda/Zadkine. In 2022 hebben 230 mensen een formeel taaltraject afgerond. Daarnaast zijn er ook inburgeringstaaltrajecten voor de mensen die onder de oude wet vallen (de participatieplichtigen). Deze trajecten worden gegeven door de Gezondheidsvoorlichters. In 2022 hebben hier 99 mensen in Schiedam aan meegedaan. Dit jaar worden waarschijnlijk de laatste trajecten aangeboden.

Sinds 1 januari 2022 is er een nieuwe Wet inburgering 2021, die gemeenten meer verantwoordelijkheid geeft om allochtonen te begeleiden bij hun inburgering.

Om in te burgeren zijn er drie leerroutes: de B1 route, de onderwijsroute of de zelfredzaamheidsroute. De B1 route leert buitenlanders de Nederlandse taal op B1 niveau en helpt om mee te doen door (vrijwilligers)werk. De onderwijsroute is voor jongeren die de taal op B1 niveau of hoger willen leren en een vervolgopleiding willen doen. De zelfredzaamheidsroute is voor mensen die niet aan de inburgeringsplicht kunnen voldoen, bijvoorbeeld door lichamelijke of geestelijke problemen. Zij leren de taal op A1 niveau en worden eenvoudig voorbereid op de Nederlandse maatschappij.

6 gedachten over “SCHIEDAM ERKENT: PERSONEEL IS KNELPUNT BIJ INBURGERING

  1. Die hele inburgeringscursus is toch een lachertje. Op de scholen wordt vrijwel alleen Turks en Marokkaans gesproken.
    In mijn tijd waren vreemde taal Engels en Duits (was voor Hans 88 uiteraard een eitje).
    Twee uurtjes Nederlands is te weinig, wordt nog erger met de moslimscholen. Zodra de anderstaligen naar huis gaan wordt er alleen hun (voor) ouders taal gesproken. Op straat idem dito. Ik hoor op straat, door vrijwel heel Schiedam, vele talen behalve Nederlands. Dit zijn ‘Nederlanders’ die hier zijn geboren of er al vele jaren wonen.
    Nederlands ontbreekt zelfs steeds in horeca en winkels. Nederlands meer een uitzondering dan standaard. Wat kan je dan verwachten van nieuwe gelukzoekertjes?

  2. Er is niet te weinig personeel, er zijn teveel inburgeraars. Je kunt nu eenmaal geen kuub zand in een boodschappentas proppen.

  3. Hans 88,
    Ik heb vernomen dat ‘deine freunde’ het toch eisden van de Nederlanders bij het bouwen van de bunkers in Scheveningen om meer zand in zakken te doen dan mogelijk was. Maar ik vergeef het deze lui. Ik blijf niet haatdragend na ruim 78 jaar. Is al zo lang geleden, zand erover.

    1. Leer toch eens een normale Nederlandse zin te schrijven Jaap, misschien kun jij wel op de wachtlijst voor die inburgeringscursus. Dan leer je meteen dat het in dit land als uiterst laf wordt ervaren om je echte achternaam te verdoezelen. Dat doen namelijk veel van die import mohammedanen ook.

      1. Hans 88,
        Je hebt de groeten van je veterstrikken leraar van de Erica school in Vlaardingen. Je diploma ligt al 6 weken klaar om opgehaald te worden, goed gedaan!
        Leuk voor je dat je binnenkort de laatste kleurstickertjes mag plakken op je blokfluit en triangel bij je muziekvereniging: De J band.

  4. Er hoeft niet meer ingeburgerd te worden. Autochtoon, gefeliciteerd met je officiele status als tweederangs burger. Je was gewaarschuwd. En wat nu?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *