SCHIEDAM- De gemeente Schiedam doet de aanduiding prostituee in de ban. Op het stadskantoor vindt men het beter de term sekswerkers te gebruiken. Vanuit de beroepsgroep is nooit om het policor taalgebruik gevraagd. Integendeel: ‘Sekswerker’ is een vertaling van de Engelse term sex worker, die eind jaren zeventig werd gemunt door de Amerikaanse kunstenares en activiste Carol Leigh. Met deze term wilde ze – naar eigen zeggen- het imago verbeteren van mensen die zich bezighouden met seksuele dienstverlening.
Binnen het ‘oudste beroep’ bestaat ergernis over het verwateren van de oorspronkelijke aanduiding. Sekswerk is een parapluterm. Hieronder vallen alle vormen van seksuele of erotische diensten waar iemand geld mee verdient, van de prostituee tot porno- en webcamactrice. De echte belangen van prostituees raken hierdoor ondergesneeuwd, is de vrees.
Schrijfster Valérie Lempereur liet in 2011, weken lang, in pagina grote artikelen in het Algemeen Dagblad, geen spaander heel van de zelfbenoemde belangenvertegenwoordigers van het type Carol Leigh. Lempereur gaf Nederlandse prostituees een stem met het fictive personage van ex-prostituee Patricia Perquin. Lempereur liet onder meer weten dat Hollandse temeiers op de eerste plaats willen dat misstanden als illegaliteit en concurrentievervalsing door buitenlandse prostituees worden bestreden.
Illegale buitenlandse prostituees die in Schiedam worden opgepakt kunnen aanspraak maken op de B8 regeling uit de Vreemdelingencirculaire. Hiermee krijgen zij toch (tijdelijk) verblijfsrecht in Nederland en kunnen zij aanspraak maken op diverse voorzieningen. Al sinds 1992 zijn er signalen dat misbruik wordt gemaakt van dergelijke regelingen door de ‘slachtoffers’.