SCHIEDAM- Het opsporen van niet ontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog (blindgangers) in Schiedam heeft vorig jaar 270.000 euro gekost. Aan het speuren naar blindgangers onder de bouwgrond van het Toernooiveld (de voormalige slachthuisbuurt) is 140.000 euro uitgegeven. Voor kosten van het onderzoek op Sportpark Harga geldt dat in een tijdspanne van 4 maanden 130.000 euro is besteed.
De kosten voor onderzoek naar niet gesprongen explosieven zijn hoog, omdat het een intensief onderzoek is met speciale apparatuur. Door de lokale bodemopbouw (klei), kunnen bommen (100 ponders) in de Schiedamse bodem tot een diepte van circa 14 m doordringen. Het onderzoek bestaat dan in eerste instantie uit een oppervlakte detectie, waarmee de bodem tot 4,0 m wordt onderzocht. Vervolgens wordt er een dieptedetectie uitgevoerd met een kraan die om de 3 meter een sondeerstang met een special magnetische conus de bodem indrukt (tot circa 14 m). Onderzoek naar niet gesprongen explosieven duurt hierdoor per locatie meerdere weken, waardoor de kosten hoog zijn.
Twee jaar terug is een risicokaart aangekondigd door de gemeente waarop alle niet ontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog in Schiedam staan vermeld. Deze kaart met blindgangers omvat het hele grondgebied van Schiedam, waarin de verdachte gebieden staan aangegeven.
GEEF UW MENING!!
Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!
LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.
Publicatie kan (soms) enige tijd duren.