WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

SCHEVENINGSE PIER NAAR VLAARDINGEN

In 1964 werd het eiland met vier stalen poten geplaatst bij de Pier van Scheveningen. Het eiland, dat tevens het verst in zee kwam te liggen, werd met twee verdiepingen gebouwd. De onderste met dienst- en publieksruimten en de bovenste met een restaurant voor circa driehonderd personen en diverse recreatieruimtes. Het dak van de bovenste verdieping was  ingericht als dakterras. Het stalen casco werd door Verolme ontworpen en gebouwd, maar de vorm en inrichting van de bovenbouw was een ontwerp van de bekende architect Maaskant.
In 1964 werd het eiland met vier stalen poten geplaatst bij de Pier van Scheveningen. Het eiland, dat tevens het verst in zee kwam te liggen, werd met twee verdiepingen gebouwd. De onderste met dienst- en publieksruimten en de bovenste met een restaurant voor circa driehonderd personen en diverse recreatieruimtes. Het dak van de bovenste verdieping was ingericht als dakterras.
Het stalen casco werd door Verolme ontworpen en gebouwd, maar de vorm en inrichting van de bovenbouw was een ontwerp van de bekende architect Maaskant.
VLAARDINGEN- Een deel van de Scheveningse Pier komt morgen naar Vlaardingen om te worden gesloopt. Met behulp van een drijvende bok wordt het deel van de Pier in zijn geheel afgevoerd naar de Jansen Recycling Group, waar het verder ontmanteld wordt. Het verwijderen van dit gedeelte is onderdeel van een grootschalige renovatie van de pier.

Het gaat om het meest noordelijke deel van de pier, het zogenaamde ‘Stalen Eiland’. Dit deel is in zeer slechte staat en is al sinds 1991 gesloten voor publiek. Aannemer van dit project is de firma Kruiswijk uit Vlist in partnership met Jansen Recycling Group. Op zee worden de stalen pijlers waar het bovendeel op rust doorgesneden. Het geheel komt vervolgens te hangen in een drijvende bok, die de constructie op een ponton zet. Vanaf de Noordzee wordt het 1.004 ton wegende object via de Nieuwe Waterweg naar de ontmantelingswerf van Jansen Recycling Group gevaren.

In 2015 zijn op deze werf van Jansen Recycling Group de wrakdelen ontmanteld van de Baltic Ace, een in 2011 gezonken autocarrier. De werf is vanwege haar open verbinding met de Noordzee zeer geschikt om grote objecten zoals de Baltic Ace en dit deel van de Scheveningse Pier te ontvangen en te verwerken tot duurzame eindproducten. Door een gecertificeerd vloeistofdicht terrein, een eigen waterzuivering en moderne, volledig elektrische kranen en scharen wordt de constructie duurzaam ontmanteld. Het schroot wordt vervolgens als grondstof aan staalsmelterijen geleverd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *