VLAARDINGEN- De zaak van de Antilliaanse Rudney J. (28) wordt deze week opnieuw behandeld door de rechters van de meervoudige strafkamer in Rotterdam. Hij wordt door het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigd van het doodschieten van de 30-jarige Farchentley Wawoe op een parkeerterrein in de Johannes van Bijnenstraat (bij de kruising met de Samuel Esmeijerstraat) op 3 juli in de Vlaardingse Westwijk. J. zit momenteel vast in de Penitentiaire Inrichting in Krimpen aan den IJssel in afwachting van zijn proces.
Het OM stelt dat J. met voorbedachte rade en opzettelijk Wawoe van het leven heeft beroofd, omdat hij na een periode van overleg en beraad, (van dichtbij) met een vuurwapen verschillende kogels op Wawoe heeft geschoten, waardoor Wawoe meerdere keren in zijn lichaam werd getroffen en daaraan is overleden.
Getuigen die het schietincident zagen gebeuren, schoten meteen te hulp en begonnen met de reanimatie van Wawoe. De hulpdiensten namen de reanimatie over toen ze arriveerden, maar het was al te laat. Wawoe stierf ter plekke op straat.
Wawoe was geen onbekend figuur voor de politie en de rechterlijke macht. Hij is in het verleden meerdere malen veroordeeld voor drugshandel en geweldsdelicten. In 2022 moest hij nog voor de rechter verschijnen voor een poging tot afpersing van een voetbaltrainer uit Vlaardingen, Najim N., die toen aan de Hoflaan woonde. Wawoe zou hem hebben bedreigd en geëist dat hij 1 miljoen bitcoins zou overmaken naar een digitale portemonnee. De rechter sprak hem echter vrij omdat er onvoldoende bewijs was. De woning van de voetbaltrainer aan de Hoflaan is ook meerdere keren onder vuur genomen. Een van de schutters, een 20-jarige man uit Schiedam, is in augustus 2021 veroordeeld tot een half jaar gevangenisstraf en een gebiedsverbod voor twee jaar. Hij zou ook een rol hebben gespeeld bij de afpersing van N.
Als J. schuldig wordt bevonden aan moord, kan hij een levenslange gevangenisstraf of een tijdelijke gevangenisstraf van maximaal 30 jaar krijgen. Moord is het opzettelijk en met voorbedachten rade doden van een ander mens. Voorbedachten rade betekent dat de dader vooraf heeft kunnen nadenken over zijn daad. Als J. schuldig wordt bevonden aan doodslag, kan hij een gevangenisstraf van maximaal 25 jaar krijgen. Doodslag is het opzettelijk doden van een ander mens, zonder voorbedachten rade. De rechter zal bepalen of er sprake was van moord of doodslag, en welke straf passend is.