ROTTERDAM– De 28-jarige man uit Haarlem die eind oktober in Rome werd aangehouden op verdenking van oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen, blijft nog 90 dagen langer vastzitten. Dit heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald. De man wordt ervan beschuldigd via een omvangrijke oplichtingszaak miljoenen euro’s van slachtoffers te hebben buitgemaakt, geld dat hij vervolgens besteedde aan luxe goederen.
Volgens het Openbaar Ministerie heeft de verdachte sinds 2019 tientallen slachtoffers weten te bedriegen door hen te overtuigen te investeren in een zogenaamd baanbrekend AI-systeem voor het analyseren van medische röntgenfoto’s. Hij beweerde eigenaar te zijn van een bedrijf dat deze geavanceerde technologie had ontwikkeld, met vestigingen in Nederland, de Verenigde Staten en Italië. Via vervalste financiële documenten en nep-bankrekeningen wist de man investeerders en medische professionals te misleiden en miljoenen euro’s los te krijgen. Het geld werd vervolgens doorgesluisd naar buitenlandse rekeningen, terwijl er nooit een werkend product werd opgeleverd.
De zaak kwam aan het rollen toen een van de slachtoffers aangifte deed van oplichting. Het financieel economisch rechercheteam (FINEC) van de politie nam het onderzoek over, omdat het bedrijf van de verdachte in Rotterdam geregistreerd stond. Na een intensief onderzoek, dat leidde naar Rome, werd de man op 19 september dit jaar in zijn hotelkamer aangehouden. De verdachte verbleef daar op dat moment voor zakelijke doeleinden.
De verdachte zou het geld dat hij van zijn slachtoffers verkreeg, grotendeels hebben uitgegeven aan een luxe levensstijl. Hij werd gearresteerd op basis van de verdenking van oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen, nadat bleek dat de verdachte niet alleen miljoenen had verduisterd, maar dit geld ook via verschillende complexe constructies had witgewassen.
De rechter in Rotterdam besloot eerder vandaag de detentie van de verdachte met 90 dagen te verlengen, zodat het onderzoek verder kan worden voortgezet. De verdachte blijft voorlopig in Italië vastzitten, maar zal uiteindelijk aan Nederland worden overgeleverd voor verdere rechtsgang. Het financieel onderzoek naar zijn handelingen en de verdwijning van de miljoenen euro’s gaat door, terwijl de autoriteiten proberen meer slachtoffers van de oplichting te identificeren.