ROTTERDAM- De D66-wethouder Chantal Zeegers komt met plannen (Rotterdam Circulair 2023-2026) om een onbekend bedrag aan praktische ondersteuning en subsidies beschikbaar te stellen om de zogeheten ‘circulaire economie’ te stimuleren, als reactie op het vermeende CO2-probleem. Zeegers waarschuwt dat het noodzakelijk is om circulair te handelen en te werken om de CO₂-doelstellingen te halen. ‘Bij de productie van allerlei spullen en bouwmaterialen voor woningen komt namelijk veel CO₂ vrij. Door deze materialen minder te gebruiken, beter te benutten, langer te bewaren en opnieuw in te zetten, kunnen we de uitstoot aanzienlijk verminderen,’ zegt de wethouder.
Het stadsbestuur van Rotterdam (Leefbaar, VVD, D66 en Denk) heeft de ambitie om in 2030 50% minder primaire grondstoffen te verbruiken. En in 2050 wil de stad volledig circulair zijn. Daarom zet de gemeente zich de komende jaren in voor samenwerking met partners en inwoners aan projecten die bijdragen aan een volledig circulaire economie in 2050. Hierbij kunt u denken aan materiaalhubs, bokashi (het omzetten van bladafval in bodemvoeding), evenementen zonder plastic afval en het circulair aanschaffen van kantoormeubilair.
Er heerst een algemeen beeld in de media en op internet dat CO₂ een schadelijke stof is. Dit is echter niet waar. De stijging van de CO₂-concentratie heeft juist gezorgd voor een groenere planeet. Het heeft ook een positief effect gehad op de landbouwproductie per hectare. De huidige klimaatdoelstellingen zijn gericht op het beïnvloeden van de al eeuwen durende klimaatverandering. De huidige klimaatplannen zullen de Nederlandse belastingbetalers meer dan 1.000 miljard euro kosten voor een mogelijke wereldwijde temperatuurverlaging van ongeveer 0,0007 graden Celsius in 2100. Critici pleiten eerder voor het verhogen van de dijken (kustbescherming), het beheren van de rivieren en het ontwikkelen van gewassen.
Meer weten over klimaatverandering: omvang, oorzaken en gevolgen? Klik HIER.
PartijPeiler
een second opinion bij stemadvies
Online stemhulpen worden meestal gemaakt in overleg met politieke partijen. Deze mogen zelf aangeven hoe zij over de voorgelegde stellingen denken. Maar geven die stemhulpen dan wel een eerlijk beeld? PartijPeiler geeft advies op basis van stemuitslagen in de Tweede Kamer. Daardoor leiden vergelijkbare stellingen bij PartijPeiler mogelijk tot een ander advies.
Klik HIER!