ROTTERDAM- In april reist een groep Rotterdamse scholieren, samen met burgemeester Carola Schouten (CU), af naar voormalig kamp Westerbork om meer te leren over de Holocaust. Dit bezoek is onderdeel van hun lesprogramma en wordt georganiseerd in samenwerking met de gemeente Rotterdam.
Onderwijzers in Rotterdam ervaren steeds vaker problemen bij het bespreken van de Holocaust in de klas. De weerstand van moslimleerlingen maakt het voor docenten een onmogelijke taak. Leerkrachten signaleren dat leerlingen anno 2025 een vertekend beeld hebben van de geschiedenis.
Daarnaast speelt de diversiteit in Rotterdamse klassen een rol. Alloctone leerlingen voelen zich niet betrokken bij deze geschiedenis of trekken onterechte parallellen met hedendaagse conflicten, wat tot verhitte discussies kan leiden. Dit maakt het noodzakelijk om nieuwe manieren te vinden om de Holocaust en bredere historische thema’s op een respectvolle en educatieve manier bespreekbaar te houden.
Het bezoek aan Westerbork moet bijdragen aan dat beter historisch besef en de persoonlijke verhalen van slachtoffers tastbaarder maken voor de leerlingen. Door hen op locatie te laten zien wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog gebeurde, hoopt de gemeente dat de geschiedenis meer gaat leven en dat er meer begrip ontstaat voor de gevolgen van daadwerkelijke discriminatie en uitsluiting.
De gemeente werkt daarnaast aan een breder plan om de geschiedenis van Rotterdam en migratie beter onder de aandacht te brengen bij jongeren. De gemeenteraad ontvangt uiterlijk op 1 juni 2025 een concreet voorstel over hoe deze plannen verder worden uitgewerkt.
Zijn die dag toch ziek thuis. Kansloos.
Neem ze anders een weekje mee naar Armenië, daar valt ook wat te hetdenken voor dit soort tuig.