ROTTERDAM- Er zijn aanwijzingen dat coffeeshops in Rotterdam zich schuldig maken aan het promoten van hun producten. Leefbaar Rotterdam heeft een video onder ogen gekregen waarin de populaire kinderfiguur Zwarte Piet vorige maand werd gebruikt om drugs te promoten. Leefbaar stelt dat dit in strijd is met het gedoogbeleid, dat reclame voor coffeeshops verbiedt. Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) zegt echter dat hij niet op de hoogte is van de reclame-uiting en benadrukt dat er toezicht wordt gehouden op de naleving van het gedoogbeleid.
Coffeeshops moeten zich houden aan de gedoogcriteria (ook wel AHJOGI-criteria genoemd). Een van die criteria is geen affichering. Dit houdt in dat het voor coffeeshops niet is toegestaan om reclame te maken, behalve bijvoorbeeld een eenvoudige aanduiding op de betreffende locatie. Reclame maken op sociale media is ook niet toegestaan.
Wanneer overtredingen worden vastgesteld, krijgt de burgemeester een bestuurlijke rapportage en kan hij op basis van het handhavingsarrangement coffeeshops bestuurlijke maatregelen nemen. In 2023 zijn er twee rapportages binnengekomen die betrekking hebben op het schenden van de gedoogcriteria. Een rapportage gaat over het in bezit hebben van een handelsvoorraad van meer dan 500 gram en wordt nog onderzocht. De andere rapportage gaat ook over het in bezit hebben van een handelsvoorraad van meer dan 500 gram en hiervoor is volgens het handhavingsarrangement een bestuurlijke waarschuwing uitgedeeld. De politie en het Openbaar Ministerie hebben daarnaast ook de bevoegdheid om strafrechtelijk op te treden tegen overtredingen van de Opiumwet.
In het Coffeeshopbeleid staat dat coffeeshops in principe drie keer per jaar worden gecontroleerd op de gedoogcriteria. De politie is verantwoordelijk voor het toezicht op de coffeeshops. Dit houdt in dat er regelmatig controles worden uitgevoerd in de coffeeshops.
Is koffiereclame tegenwoordig verboden?