ROTTERDAM– Na maanden van onzekerheid over de toekomst van de Eurostar-verbinding tussen Nederland, Londen en Parijs, heeft het stadsbestuur van Rotterdam positieve nieuws kunnen brengen: op 31 oktober is bevestigd dat de rechtstreekse Eurostar-verbinding vanaf 10 februari 2025 weer hervat zal worden. Deze beslissing volgt op problemen met de infrastructuur in Amsterdam, waar de verbouwing van station Centraal vertraging oploopt.
De Eurostar-verbinding tussen Rotterdam en andere grote Europese steden zoals Londen en Parijs is een belangrijke pijler voor duurzame internationale mobiliteit. GroenLinks Rotterdam had eerder al schriftelijke vragen gesteld over de dreiging dat de Eurostar Nederland zou verlaten, als gevolg van de vertragingen in Amsterdam. De partij uitte bezorgdheid over het verlies van deze cruciale verbinding, die niet alleen bijdraagt aan het verminderen van CO₂-uitstoot, maar ook de economische positie van Rotterdam versterkt.
Hoewel de Eurostar-verbinding vanaf februari 2025 weer rechtstreekse routes van Nederland naar Londen en Parijs zal aanbieden, blijft de situatie rondom de infrastructuur in Amsterdam zorgwekkend. Volgens het Rotterdamse stadsbestuur kan de stad een cruciale rol spelen in het behoud van de internationale treinverbindingen, mocht Amsterdam verdere vertraging oplopen. Rotterdam pleit dan ook voor een scenario waarin de stad een mogelijke eindbestemming voor de Eurostar wordt, in plaats van Amsterdam. Dit zou niet alleen het verlies van internationale treinverbindingen voor Nederland voorkomen, maar ook Rotterdam als duurzaam alternatief positioneren in de internationale mobiliteit.
Op de vraag of er al gesprekken zijn gevoerd met Eurostar en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) over het behoud van Rotterdam als stopplaats voor de Eurostar, gaf het stadsbestuur aan dat er op dit moment geen concrete gesprekken zijn geweest. De hervatting van de rechtstreekse verbinding naar Londen op 10 februari 2025 lijkt voorlopig voldoende garantie te bieden voor het behoud van de verbinding naar de hoofdstad van Groot-Brittannië. Desondanks blijft Rotterdam voorbereid om in te springen, mocht de situatie rondom de Amsterdamse infrastructuur zich verder verslechteren.
De Eurostar biedt niet alleen een snelle verbinding tussen belangrijke Europese steden, maar draagt ook bij aan het streven naar duurzamere transportoplossingen. Het stadsbestuur van Rotterdam blijft dan ook actief pleiten voor het behoud van de verbinding en zet zich in voor maatregelen die het gebruik van de trein als milieuvriendelijke manier van reizen bevorderen. Rotterdam heeft de ambitie om een grotere rol te spelen in de internationale treinmobiliteit, zeker gezien de belangrijke positie die de stad inneemt op het gebied van duurzaamheid en bereikbaarheid.