WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ROTTERDAM ZET IN OP SNELLERE WONINGBOUW

ROTTERDAM- Om de vergunningverlening voor woningbouwprojecten te versnellen werkt de gemeente Rotterdam aan een speciale snelprocedure, een industriële fast lane. Door vooraf duidelijke kaders te stellen en gebruik te maken van type- en systeemgoedkeuringen, kunnen nieuwbouwprojecten sneller worden goedgekeurd zonder in te leveren op kwaliteit en veiligheid. Deze aanpak, die tijdens de landelijke Woontop op 11 december werd besproken, is bedoeld om woningen sneller en efficiënter te realiseren.

Rotterdam wil het bouwen van nieuwe woningen sneller en efficiënter maken met de speciale snelprocedure. Hiermee kunnen standaard bouwplannen eenvoudiger door de vergunningsprocedure, waardoor de bouwtijd wordt verkort en de kosten omlaag kunnen. Dit sluit aan bij landelijke afspraken om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen, waarvan een groot deel in de Randstad moet komen.

Naast deze snelprocedure zet Rotterdam ook in op het verhogen van bestaande gebouwen met extra woonlagen, een aanpak die bekend staat als optoppen. Deze methode is al succesvol toegepast en biedt een slimme manier om extra woningen te creëren in dichtbebouwde gebieden. Met steun van het Rijk en een speciale regeling wil de stad dit verder uitbreiden naar enkele honderden nieuwe woningen per jaar, waarbij rekening wordt gehouden met technische haalbaarheid en de leefomgeving.

Een ander speerpunt is het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid, dat gericht is op het verbeteren van wijken en het realiseren van betaalbare woningen. Het Rijk heeft tot 2029 maximaal 600 miljoen euro beschikbaar gesteld voor 50.000 woningen in de 19 gebieden die onder dit programma vallen. Rotterdam werkt daarnaast aan plannen om bestaande woningen beter te benutten en wijken diverser te maken.

Hoewel deze initiatieven bijdragen aan een versnelling van de woningbouw, blijven er aandachtspunten. De financiële druk op gemeenten, zoals de verplichting om projecten deels zelf te financieren, baart zorgen. Ook technische knelpunten, zoals het overbelaste stroomnet, vormen een belemmering bij de uitvoering van nieuwbouwprojecten.

De komende maanden werkt Rotterdam samen met het Rijk en andere partners om deze plannen verder uit te werken. Het doel is om sneller betaalbare woningen te bouwen en zo te voldoen aan de groeiende vraag in de stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *