ROTTERDAM- Ondanks de recente investeringsonzekerheden heeft wethouder Chantal Zeegers (D66) aangegeven dat er toch mogelijkheden zijn om binnen deze collegeperiode voortgang te boeken in Bospolder-Tussendijken (West) en de Agniesebuurt (Noord) met de aanleg van een restwarmtenet. Eneco heeft echter aangekondigd voorlopig te stoppen met het ontwikkelen van grootschalige warmteprojecten in bestaande bouw vanwege onzekerheden door de Wet collectieve warmte (Wcw).
Dit besluit van Eneco heeft directe gevolgen voor de gebiedsaanpakken in Prinsenland-Het Lage Land en delen van het Oude Noorden. De gemeente Rotterdam, die koploper is met zeven gebiedsaanpakken, loopt hierdoor tegen diverse knelpunten aan. Eerder had Vattenfall al aangegeven een pas op de plaats te maken met grootschalige warmteprojecten in bestaande bouw.
Om de onzekerheden voor Eneco weg te nemen, is de gemeente Rotterdam in overleg met Eneco over nieuwe toekomstbestendige afspraken. In november 2023 werd een intentieovereenkomst getekend om te komen tot nieuwe afspraken, met als doel dat Eneco weer gaat investeren in grootschalige projecten in bestaande bouw. Dit traject moet in het voorjaar van 2025 zijn afgerond.
Ondanks de vertragingen door de Wcw, lijkt het erop dat de gebiedsaanpak in Bospolder-Tussendijken voor 2026 kan worden afgerond en dat de aanpak in Agniesebuurt kan starten. De gemeente wacht nog op goedkeuring van een wijziging van de Nieuwe Warmte Nu!-subsidie voor Oude Noorden-Agniesebuurt, waarvan het besluit in december wordt verwacht.
Voor de verdere ontwikkeling van warmtenetten in Rotterdam is het noodzakelijk dat de randvoorwaarden, zoals gesteld in de Rotterdamse Transitievisie Warmte, worden ingevuld. Dit is ook afgesproken in het Landelijke Klimaatakkoord. Zonder deze randvoorwaarden komt de betaalbaarheid van stadsverwarming en de realisatie van projecten onder druk te staan. De gemeente blijft hierover in gesprek met het Rijk om de doelstelling van een aardgasvrij Rotterdam in 2050 te halen.