WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ROTTERDAM WIL MEER TEVREDENHEID BIJ MELDERS WOONOVERLAST

ROTTERDAM- De tevredenheid van de melders over de afhandeling van hun klachten over woonoverlast in Rotterdam moet met minstens 15 procentpunt omhoog, om zo het vertrouwen van de burgers te vergroten. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten bij de presentatie van de plannen voor de komende jaren. Het college denkt dat bewoners sneller geneigd zijn om woonoverlast te melden als ze erop kunnen rekenen dat hun melding serieus wordt genomen en opgelost. Daarom gaat de gemeente de communicatie met de melders verbeteren, onder andere door duidelijke afspraken te maken over wanneer ze een terugkoppeling kunnen verwachten over hun melding. Ook komt er een communicatieplan om het melden van woonoverlast bij de Rotterdammers opnieuw onder de aandacht te brengen.

De gemeente Rotterdam heeft voor de komende vier jaar een aantal concrete doelen gesteld om woonoverlast aan te pakken. Een van die doelen is dat de behandelaar van de melding binnen twee weken contact opneemt met de melder, bij voorkeur telefonisch. Dit contact wordt geregistreerd in een nieuw zaaksysteem dat in de eerste helft van 2024 wordt opgeleverd. In hetzelfde zaaksysteem wordt ook de doorlooptijd van complexe woonoverlastzaken bijgehouden. Het streven is dat ten minste 35% van de complexe zaken binnen zes maanden kan worden afgerond.

Een ander doel is om de Advieslijn Woonoverlast (AWR) in te zetten in enkele wijken waar woonoverlast veel voorkomt. De AWR gaat bewoners op locatie, zoals in Huizen van de Wijk, informeren over hoe ze prettig kunnen samenleven met hun buren en welke laagdrempelige mogelijkheden er zijn om woonoverlast te voorkomen of op te lossen, zoals buurtbemiddeling. Ook wil het college de Regelrechter meer onder de aandacht brengen bij de bewoners. De Regelrechter is een snelle en eenvoudige manier om een geschil met de buren voor te leggen aan de rechter. De gemeente wil samen met de woningcorporaties de griffiekosten voor de Regelrechter vergoeden, zodat er geen financiële drempel is om deze optie te kiezen. De Regelrechter is echter niet vrijblijvend: beide partijen moeten zich houden aan de uitspraak van de rechter.

Verder besteedt de gemeente aandacht aan het belang van een geluidsdempende ondervloer, vooral in appartementencomplexen. Een goede ondervloer kan veel geluidsoverlast verminderen of voorkomen. De gemeente gaat ook gebruikmaken van informatiegestuurd werken om trends in woonoverlast te signaleren en daarop in te spelen. Tot slot worden de (internationale) studenten in Kralingen voorgelicht over het voorkomen en melden van woonoverlast. Kralingen is een populaire wijk onder studenten, maar ook een wijk waar veel klachten over woonoverlast binnenkomen.

Het nieuwe Actieplan woonoverlast: voorkomen, melden en aanpakken 2024- 2028 is de opvolger van het huidige Actieplan woonoverlast 2019-2023: Samen tegen woonoverlast, dat eind dit jaar afloopt. Met het nieuwe actieplan wil de gemeente Rotterdam woonoverlast effectief blijven aanpakken en de leefbaarheid in de stad verbeteren.

Eén gedachte over “ROTTERDAM WIL MEER TEVREDENHEID BIJ MELDERS WOONOVERLAST

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *