WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ROTTERDAM WIL MEER ‘KANSEN CREËREN’ VOOR LANGDURIG WERKLOZEN

ROTTERDAM- Vandaag lanceert de gemeente Rotterdam een verbeterde aanpak voor social return, een beleid dat gericht is op het creëren van meer werkgelegenheid en sociale impact voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De gemeente wil het aantal zogeheten ‘ankerorganisaties’ verhogen van 10 naar 20. Dit zijn organisaties met een grote inkoopkracht, die een belangrijke rol spelen in de regio, zoals ziekenhuizen, de woningcorporaties, het onderwijs, politie, energiebedrijven en de waterschappen. De gemeente streeft ernaar om de waarde van de social return resultaten die deze organisaties behalen, te verhogen van 7 naar 25 miljoen euro. Dit betekent dat ze meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk helpen of opleiden. Daarnaast wil de gemeente het aantal erkende ondernemers, die social return als kernactiviteit hebben, verhogen van 50 naar 100.

De verbreding van de nieuwe aanpak houdt in dat opdrachtnemers meer mogelijkheden krijgen om hun social return-opgave te vervullen. De gemeente beloont werkgevers die vaste contracten aanbieden, om zo de duurzaamheid van de uitstroom uit de bijstand te vergroten. Ook is er meer ruimte voor maatwerk en creatieve oplossingen, die passen bij de specifieke situatie van de opdrachtnemer en de doelgroep. Daar staat tegenover dat de gemeente strenger toeziet op het volledig realiseren van de social return verplichting, door middel van passende dienstverlening. Social return is immers een contractuele en juridisch bindende afspraak tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Het handhaven van social return zorgt ervoor dat de kansen voor onze werkzoekenden de prioriteit krijgen die ze verdienen.

De gemeente Rotterdam loopt voorop in Nederland op het gebied van social return. In 2023 behaalde de gemeente Rotterdam meer dan 35 miljoen euro aan social return resultaten. Daarmee hebben we 3000 mensen aan een baan geholpen. In Rotterdam heeft het college de ambitie om het aantal Rotterdammers in de bijstand te laten dalen tot 30.000 aan het eind van deze collegeperiode. Een nieuwe aanpak van Social Return is één van de instrumenten om dit te realiseren. We werken actief samen met de 15 gemeenten in de arbeidsmarktregio Rijnmond en hanteren het vernieuwde regionaal social return beleid.

Social return is bedoeld voor mensen die moeilijk aan werk komen. Het houdt in dat opdrachtgevers, zoals overheden of bedrijven, bij het verstrekken van opdrachten, de opdrachtnemers vragen om een deel van de opdracht te besteden aan het inzetten of opleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voorbeelden zijn het aanbieden van leerwerkplekken, stageplaatsen, vaste contracten, sociale inkoop of maatschappelijke activiteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *