ROTTERDAM- Het Rotterdamse college van B&W heeft vandaag het uitvoeringsprogramma Preventie met Gezag 2024 goedgekeurd. Dit programma heeft als doel om te voorkomen dat jongeren betrokken raken bij de georganiseerde (drugs)criminaliteit, die een groot probleem vormt in de stad. Het programma richt zich specifiek op de vier gebieden waar de problematiek het meest urgent is: Charlois, Delfshaven, Feijenoord en IJsselmonde.
Het uitvoeringsprogramma bestaat uit verschillende onderdelen, die samen een integrale aanpak vormen. Ten eerste wordt er geïnvesteerd in meer preventief aanbod in de vier gebieden, zoals sport, cultuur, onderwijs en werk. Daarnaast worden er nieuwe initiatieven ontwikkeld, die inspelen op de specifieke behoeften en uitdagingen van de jongeren en hun ouders. Het programma wil de voedingsbodem voor crimineel gedrag wegnemen, door de jongeren en ouders te ondersteunen bij het versterken van hun weerbaarheid, zelfvertrouwen en toekomstperspectief. Het programma wil ook aansluiten bij de leefwereld van de jongeren, om te begrijpen wat hen motiveert, beïnvloedt en weerhoudt van het maken van gezonde keuzes.
Ten tweede wordt er ingezet op het proactief ingrijpen als een jongere dreigt af te glijden naar de criminaliteit, of al criminele activiteiten vertoont. Het programma wil deze jongeren zo vroeg mogelijk signaleren, benaderen en begeleiden, om te voorkomen dat ze verder in de problemen komen. Het programma wil ook de sociale omgeving van de jongere betrekken, zoals de ouders, de school, de vrienden en de buurt. Het programma wil de jongere een alternatief bieden, door hem of haar te helpen bij het vinden van een passende opleiding, baan of hobby.
Ten derde wordt er gewerkt aan een betere aansluiting tussen straf en zorg in de strafrechtketen, om te voorkomen dat een jongere na een straf weer terugvalt in de criminaliteit. Het programma wil de samenwerking tussen de verschillende instanties verbeteren, zoals de politie, het Openbaar Ministerie, de reclassering, de jeugdzorg en de gemeente. Het programma wil ook de nazorg voor de jongere verbeteren, door hem of haar te ondersteunen bij het opbouwen van een stabiel en positief leven.
Het uitvoeringsprogramma is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de jongeren en ouders zelf, en met de partners in de wijken, zoals de scholen, de welzijnsorganisaties, de sportverenigingen en de moskeeën. Er zijn verschillende expertmeetings georganiseerd, waarin de jongeren en ouders hun ervaringen, wensen en ideeën hebben gedeeld. Ook zijn er gesprekken gevoerd met de partners in de wijken, om hun kennis, expertise en netwerk te benutten.
Het uitvoeringsprogramma Preventie met Gezag 2024 is onderdeel van een landelijk programma, dat wordt gefinancierd door het ministerie van Justitie en Veiligheid. In 2022 heeft de gemeente Rotterdam samen met de (justitiële) ketenpartners een subsidieaanvraag ingediend bij het ministerie, onder de naam Preventie met Gezag. In januari 2023 heeft de gemeente Rotterdam samen met de ketenpartners ongeveer 10 miljoen euro (per jaar) toegekend gekregen tot juni 2026. Dit bedrag wordt gebruikt om het uitvoeringsprogramma uit te voeren en te evalueren.
PartijPeiler
een second opinion bij stemadvies
Online stemhulpen worden meestal gemaakt in overleg met politieke partijen. Deze mogen zelf aangeven hoe zij over de voorgelegde stellingen denken. Maar geven die stemhulpen dan wel een eerlijk beeld? PartijPeiler geeft advies op basis van stemuitslagen in de Tweede Kamer. Daardoor leiden vergelijkbare stellingen bij PartijPeiler mogelijk tot een ander advies.
Klik HIER!
De ene criminele organisatie (islam) duldt geen concurrerende criminelen?
Alleen als ze niet besneden zijn Zoon van Abdoellah A. Als ze besneden zijn mogen ze alles.