ROTTERDAM- Op de openingsdag van de Wereldhavendagen afgelopen vrijdag, meerde een bijzondere gast aan langs de ‘Innovatiekade’ bij de Erasmusbrug: het binnenvaartschip MS Helios. Dit schip van rederij HGK Shipping is nu officieel het binnenvaartschip met de meeste zonnepanelen ter wereld. Wethouder Chantal Zeegers (D66) verwelkomde het schip samen met de Rotterdamse ontwikkelaars van de panelen, Wattlab, en constructiebedrijf Blommaert, die de panelen op de dakluiken monteerden. De jury van het Guinness wereldrecordboek bevestigde officieel dat het record was gebroken.
De innovatieve zonnepanelen van Wattlab zijn ultradun en speciaal ontworpen voor de luiken van binnenvaartschepen. Hierdoor kan elk schip een groot deel van zijn eigen elektriciteit opwekken. Zonder deze panelen is een schip afhankelijk van een generator die meestal op brandstof draait. Schipper Mike Horstmann van de MS Helios hoeft zijn generator nu veel minder te gebruiken.
De MS Helios, uitgerust met 312 zonnepanelen, kan evenveel energie opwekken als ongeveer 30 huishoudens verbruiken. Op een gemiddelde zomerdag leveren de panelen 482 kWh op, en op een winterdag 55 kWh. Deze energie voedt het boordnet tijdens de vaart en bij het stilliggen, en het overschot wordt opgeslagen in een batterij. Hierdoor is het schip grotendeels onafhankelijk van walstroom en de generator, met tot wel 93% minder gebruiksuren van de generator, maar de voortstuwing van het schip is niet aangesloten op dit systeem.
De gemeente Rotterdam heeft de ontwikkeling van deze innovatieve, ultradunne panelen ondersteund met een subsidie van Citylab010. Hierdoor kan Wattlab doorgaan met het ontwikkelen van meer drijvende aanpassingen.
Het programma Smart Energy Systems (SES) van de gemeente Rotterdam helpt ondernemers om hun ideeën voor de energietransitie te realiseren. In september start een nieuwe inschrijvingsronde. Zie www.ondernemen010.nl/smart-energy-systems.
Foto’s: Wattlab / Maritime Filming Group
Heel interessant voor milieu wappies.
Vraag mij af hoeveel laadvermogen van het schip verloren gaat door de panelen en accu’s. En is kans op beschadiging van de panelen niet erg groot?