ROTTERDAM- In de stad Rotterdam wordt weer hittegolfje gespeeld, met temperaturen die oplopen tot maximaal 28,0 °C. Op de Mathenesserbrug zijn mannen met brandslangen bezig om het wegdek te koelen. Deze maatregelen zouden nodig zijn om te voorkomen dat de bruggen vastlopen door de vermeende hitte. Vorige week werden deze acties al aangekondigd voor diverse bruggen, maar toen bleef daadwerkelijke inzet uit.
De GGD heeft al tips verspreid om fysieke activiteit te vermijden, verkoeling op te zoeken, voldoende water te drinken en regelmatig zonnebrandcrème te gebruiken. De ANWB adviseert om e-bikes de komende dagen niet in de volle zon te stallen.
In Nederland wordt een hittegolf officieel erkend wanneer er in De Bilt minimaal vijf opeenvolgende zomerse dagen zijn met een maximumtemperatuur van 25,0 °C of hoger, waarvan er minimaal drie tropische dagen zijn met een maximumtemperatuur van 30,0 °C of hoger. Dat wordt problematisch, want volgens de voorspellingen schommelen de temperaturen de komen de dagen tussen de 22,0 °C en maximaal 25,0 °C.
Critici stellen dat de definities van hittegolven door de gevestigde media zijn aangepast om meer angst te creëren over de eeuwen oude klimaatverandering, een natuurlijk proces dat anno 2024 echter aan menselijke activiteiten wordt toegeschreven (‘aangetoond’ door wetenschappers met een ander geluid te censureren). Door temperatuurcorrecties van het KNMI zou een vertekend beeld zijn ontstaan van de opwarming van de aarde in Nederland. Hierdoor lijkt het nu warmer, omdat vroegere hittegolven niet meer in beeld zijn. Het KNMI heeft tropische dagen geschrapt in de periode 1901-1950, bewijzen vier Nederlandse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Theoretical and Applied Climatology. Daarnaast is er de Weather Modification History: een online database gemaakt om het publiek te informeren over de uitgebreide geschiedenis van weermodificatie-experimenten. De gemiddelde temperatuur op aarde is nu zelfs iets lager dan 20 jaar geleden . Rond 1000 AD was het warmer op Groenland dan vandaag: Vikings kweekten daar gerst.