ROTTERDAM– Er wordt een inventarisatie gestart door de gemeente Rotterdam naar private schuldhulpaanbieders in de stad en onderzoek naar de mogelijkheden voor samenwerking. Dit initiatief komt naar aanleiding van zorgen over misleidende praktijken van sommige commerciële aanbieders van schuldhulp, die zich soms voordoen als gemeentelijke instanties of onterecht beweren gratis hulp aan te bieden.
Het stadsbestuur is bereid te onderzoeken of private schuldhulpaanbieders kunnen samenwerken met de gemeente, bijvoorbeeld voor doorverwijzingen van mensen die hulp zoeken. In een voortgangsrapportage over armoede en schulden, die in het tweede kwartaal van 2025 verwacht wordt, zal de gemeente de gemeenteraad informeren over de voortgang van deze inventarisatie.
Er zijn signalen van misbruik in de schuldenindustrie, waarbij commerciële aanbieders onduidelijke kosten en voorwaarden hanteren of op illegale wijze schuldhulp aanbieden. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft al verschillende bedrijven aangesproken en de informatievoorziening op hun websites verbeterd. De gemeente Rotterdam steunt deze aanpak en heeft aangegeven dat de juiste informatie essentieel is, zodat mensen weloverwogen keuzes kunnen maken bij het inschakelen van schuldhulp.
Ondanks het toenemende aantal commerciële aanbieders blijft de gemeentelijke schuldhulpverlening in Rotterdam gratis en toegankelijk voor alle inwoners. De gemeente heeft geen wachtlijsten voor schuldhulpverlening en biedt ondersteuning via loketten zoals de Vraagwijzer, sociaal raadslieden en Grip op Geldzaken/Kredietbank Rotterdam (vanaf januari 2025: Geldplein).
Rotterdammers die klachten hebben over private schuldhulpaanbieders kunnen via de gemeente doorverwezen worden naar het consumentenloket ACM ConsuWijzer. Dit loket speelt een belangrijke rol in het tegengaan van misleidende praktijken in de schuldhulpsector. De gemeente zorgt ervoor dat Rotterdammers de juiste informatie krijgen over de beschikbare mogelijkheden voor schuldhulp en hoe zij misstanden kunnen melden.
Met de geplande inventarisatie en het streven naar samenwerking met private aanbieders, wil de gemeente Rotterdam de hulp voor mensen met schulden verder verbeteren en zorgen voor meer transparantie en betrouwbaarheid in de schuldhulpverlening.