WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ROTTERDAM ONDERZOEKT OPTIES NA STOP OP WARMTENETTEN

ROTTERDAM- Door de gemeente Rotterdam worden verschillende mogelijkheden verkend om toch door te gaan met de aanleg van warmtenetten, nu het kabinet strengere regels invoert. Wethouder Chantal Zeegers (D66) wijst op de gevolgen van de nieuwe Wet collectieve warmte (Wcw), die vanaf 2026 in werking moet treden.

De Wcw bepaalt dat nieuwe warmtenetten voortaan een publiek meerderheidsbelang moeten hebben. Dit betekent dat gemeenten, provincies of het Rijk de controle krijgen over warmtenetten in plaats van commerciële bedrijven. Rotterdam heeft momenteel twee private warmtebedrijven met lopende concessies, maar door de nieuwe wet dreigt er een rem te komen op verdere uitbreiding.

Wethouder Zeegers is geen voorstander van een gemeentelijk warmtebedrijf, maar moet zich wel voorbereiden op de nieuwe wet. Daarom onderzoekt de gemeente nu verschillende opties, zoals samenwerking met publieke partijen zoals EBN en Netverder, deelname aan een groter publiek warmtebedrijf zoals HVC, of het toestaan van warmtegemeenschappen waarin bewoners zelf het beheer voeren.

Inmiddels onderzoekt Rotterdam ook wat er gebeurt als er helemaal geen actie wordt ondernomen. Dit scenario wordt ook uitgewerkt, inclusief de mogelijke gevolgen voor de energiedoelen van de stad gebaseerd op de klimaathoax. Een extern adviesbureau helpt de gemeente bij de verdere analyse. De resultaten worden in de zomer verwacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *