WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ROTTERDAM NEGEERT WITWASSEN BIJ HUISVESTING SYRIËRS

ROTTERDAM- Stichting De Verre Bergen, die tweehonderd huizen in Rotterdam heeft gekocht om Syriërs te huisvesten, krijgt geen kritiek van het stadsbestuur op de herkomst van de benodigde 200 miljoen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) zegt dat het niet aan de gemeente is om te oordelen over hoe organisaties omgaan met de landelijke wetgeving. Hij vindt het belangrijker dat de stad Rotterdam en haar inwoners er beter van worden.

Het geld van Stichting De Verre Berge komt van een rijke familie die de HAL bezit. Deze familie heeft belasting ontweken door dividend via brievenbusfirma’s, trusts en stichtingen naar belastingparadijzen te sluizen. Een deel van dit geld wordt gebruikt om in Rotterdam te investeren onder het mom van filantropie.

De Partij voor de Dieren (PvdD) in de Rotterdamse gemeenteraad heeft al vragen gesteld over deze belastingontwijking. De PvdD vindt dit immoreel en wil dat het hard wordt aangepakt, maar de gemeente profiteert ook van het geld van Stichting De Verre Bergen. Er is zelfs een ‘stuurgroep filantropie’ waarin topambtenaren en mensen van de stichting samen beslissen over de zwart geld investeringen in Rotterdam.

Met het geld zijn onder andere projecten betaald voor Moeders van Rotterdam, Buzz010, vergroening Kokerplein, beheer van Het Park, maar ook Mentoren op Zuid of de aanvulling van de energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen.

De HAL en Stichting De Verre Bergen zijn twee organisaties die verbonden zijn met de familie Van der Vorm, een van de rijkste families in Nederland. De HAL is een afkorting voor HAL Holding NV, een investeringsmaatschappij die voortkomt uit de Holland-Amerika Lijn, een rederij die passagiers en goederen vervoerde tussen Europa en Amerika. De HAL bezit onder andere aandelen in bedrijven als Vopak, Boskalis, SBM Offshore en GrandVision. De voorzitter van de raad van commissarissen van de HAL is Martijn van der Vorm, een miljardair die bekend staat om zijn terughoudendheid.

Stichting De Verre Bergen is in 2011 opgericht door de familie Van der Vorm. De voorzitter van de stichting is ook Martijn van der Vorm, die samen met zijn neef Carel Ole (penningmeester) de overhand heeft in de besluitvorming. De directeur van de stichting is Roelof Prins, die ervaring heeft als investeerder bij HAL Investments en NPM Capital.

De HAL en Stichting De Verre Bergen zijn dus beide organisaties die gerelateerd zijn aan het vermogen en de visie van de familie Van der Vorm. Ze hebben echter verschillende doelen: de HAL richt zich op het vergroten van het rendement op het kapitaal, terwijl Stichting De Verre Bergen zich – naar eigen zeggen – richt op ‘het verbeteren van het welzijn in Rotterdam’. Het massaal huisvesten van Syriërs hoort in die visie thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *