WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ROTTERDAM KORT MILJOENEN OP ONDERHOUD BUITENRUIMTE

ROTTERDAM- Door financiële tegenvallers wordt het budget voor beheer en onderhoud van de buitenruimte in Rotterdam in 2025 met ongeveer 7 miljoen euro verlaagd. Dit besluit volgt uit de Voorjaarsnota 2024, waarin een pakket aan maatregelen werd aangekondigd.

De inzet van wijkconciërges wordt met 20% verminderd, wat betekent dat er vier functies door natuurlijk verloop niet worden ingevuld. Het aantal conciërges in de wijken daalt daarmee van 20 naar 16. Hierdoor zullen bewoners minder vaak een conciërge in hun wijk zien, wat ook invloed heeft op de snelheid waarmee kleine problemen worden opgelost. Daarnaast wordt het budget voor het vervullen van wensen van bewoners, zoals kleine aanpassingen in de buitenruimte, met 400.000 euro verminderd. Dit brengt het resterende budget voor deze wensen op 1,4 miljoen euro per jaar.

Meldingen van bewoners over onderhoud in de buitenruimte zullen voortaan vaker gebundeld worden afgehandeld. Alleen gevaarlijke situaties en calamiteiten krijgen binnen 24 uur aandacht, terwijl andere meldingen worden opgepakt wanneer een serviceploeg in de buurt is. Dit kan leiden tot langere wachttijden voor minder urgente meldingen.

De bezuinigingen raken ook het onderhoud aan groen en infrastructuur. Het budget voor de vervanging van bomen wordt met een zevende verminderd, terwijl het budget voor beplanting met de helft wordt gekort. Hierdoor blijven lege plekken in plantsoenen langer onopgevuld en zal het aantal bomen in de stad afnemen. Voor 2025 is het planten van nieuwe babybomen, een populaire regeling waarbij bewoners een boom konden aanvragen voor hun pasgeboren kind, volledig geschrapt.

Op het gebied van infrastructuur worden onderhoudsprojecten uitgesteld. Onder andere de conservering van bruggen, zoals de Binnenhavenbrug en Oost-Abtsbrug, wordt doorgeschoven naar latere jaren. Ook wordt er minder onderhoud uitgevoerd aan wegen, zoals storingsonderhoud en toegankelijkheidsprojecten, waaronder aanpassingen voor gehandicapten zoals geleidelijnen en trapleuningen. Dit kan leiden tot meer klachten van bewoners over de staat van trottoirs en andere voorzieningen.

Ook de speelvoorzieningen in de stad worden geraakt. Onderhoud aan sportondergronden en skatevoorzieningen wordt deels uitgesteld, en er is minder geld beschikbaar om gebruikte speeltoestellen op te knappen en opnieuw te plaatsen. Dit kan betekenen dat speelplekken langer leeg blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *