ROTTERDAM- Momenteel heeft Rotterdam van alle grote steden in Nederland de meeste zonnepanelen. Nieuwe cijfers van het CBS laten zien dat de stad koploper is binnen de G4, met een totaal van meer dan een miljoen zonnepanelen. Dat komt overeen met een oppervlakte van 173 voetbalvelden. Ook de groei van zonnestroom in Rotterdam gaat harder dan in andere grote steden.
Wethouder Chantal Zeegers (D66) is blij met deze ontwikkeling en stelt dat alternatieve energie toegankelijk moet zijn voor alle inwoners van de stad. ‘Met gratis advies willen we bewoners en ondernemers ondersteunen bij de aanschaf van zonnepanelen’, zegt zij. Voor verenigingen van eigenaren is er sinds kort het Servicepunt Zon, waar ze kosteloos advies kunnen krijgen. Ook huurders kunnen profiteren van zonne-energie via collectieve zonnedaken. Voor een investering vanaf 25 euro kunnen zij meedelen in de opbrengsten.
Toch vragen sommige Rotterdammers zich af hoe haalbaar en efficiënt zonne-energie op de lange termijn is. En zijn namelijk nog al wat nadelen aan de grootschalige inzet van zonnepanelen.
Het maken van zonnepanelen vereist energie-intensieve processen en het gebruik van materialen zoals silicium en cadmium, waarvan de winning schadelijk kan zijn voor het milieu. Daarnaast is recycling van zonnepanelen een probleem. Zonder voldoende faciliteiten kunnen afgedankte panelen bijdragen aan afvalstromen met schadelijke stoffen.
Het onregelmatige karakter van zonne-energie vraagt om goede oplossingen voor opslag en transport. Batterijen zijn vaak nodig, maar de productie daarvan is ook belastend door het gebruik van materialen zoals lithium en kobalt. Daarnaast kan de piekbelasting van het elektriciteitsnetwerk problemen opleveren.
Fotografie: Eric Fecken