ROTTERDAM- Feyenoord City, het plan voor woningbouw nabij het beoogde nieuwe stadion Feyenoord, wordt hoe dan ook uitgevoerd door gebruik te maken van de woningbouwimpulsgelden van 21 miljoen euro, zo laat het Rotterdamse stadsbestuur vandaag weten. Drie jaar na de beschikking moet worden begonnen met de start van de bouw. Ook na de stopzetting van het stadionproject en ook nu de Raad van State het bestemmingsplan van Feyenoord City heeft afgekeurd.
Op dit moment is de planning nog steeds om binnen 3 jaar na beschikking te starten met de realisatie van het eerste woningbouwproject. Dit zal waarschijnlijk de Mallegatplot zijn. De subsidieverstrekker kan namelijk een terugvordering eisen bij het niet tijdige starten met de bouw van de eerste woningen.
Het stadsbestuur maakt daarnaast duidelijk dat nog steeds wordt gewerkt aan een gebiedsontwikkeling rekening houdend met een stadion. Ook zal de aanpak van de omgeving (overkluizing), wellicht in een gewijzigde vorm, onderdeel blijven uitmaken van de Alternatieve Invulling, gezien de functie ten aanzien van geluid (in geval van woningbouw op de stadionplot) en de gewenste verbeterde verbindingen tussen het gebied en de omliggende wijken en de tramhaltes aan de Laan op Zuid.
Het geld vanuit de subsidie is niet specifiek gelabeld. De woningbouwimpuls is gebaseerd op het tekort op de hele grondexploitatie en kan besteed worden aan de zogenoemde specifieke maatregelen die in de subsidieaanvraag zijn benoemd. Dit zijn het verplaatsen van het Gas Overslag Station, het verleggen van de Evides waterleiding, het uitplaatsen van Shunter/Alstom, de uitplaatsing van de tankstations Esso en Shell Kieboom, de overkluizing over het spoor en de Fiets/voetgangersbrug langs het stadion. Het is niet zo dat de aanpak van de omgeving niet meer aan de orde is vanwege de stopzetting van het stadionproject.