ROTTERDAM- De Rotterdamse wijk Heijplaat kan een de de toeristische trekpleisters worden van de havenstad, mits enkele zaken worden aangepakt. Dat is de mening van de Wijkraad van Heijplaat. De Wijkraad raadt het stadsbestuur aan om de kademuren en oevers op het RDM-terrein groener te maken, want die zijn nu erg grijs en stenig. Zo kan dit gebied nog aantrekkelijker worden voor bezoekers. Ook denkt de Wijkraad aan publieke voorzieningen die goed passen bij een rustige woonomgeving, maar waar op het land vaak geen ruimte meer voor is. De Wijkraad zegt dat er genoeg plek is op Heijplaat voor bijvoorbeeld een theaterboot, zwembadboot, speelboot, buurthuis of atelier.
De wijkraad wil ook dat er een opknap locatie komt, bij de Courzandseweg en de Heysekade, waar het watergebied tot aan de brug toegankelijk wordt gemaakt voor recreatie. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft beloofd om dit te onderzoeken.
Heijplaat ligt ten zuiden van de Nieuwe Maas en wordt omringd door de Eemhaven in het westen en de Waalhaven in het oosten. De enige weg over land is de Waalhavenweg vanaf het industrieterrein Waalhaven Zuid. Heijplaat is gebouwd als woonwijk voor arbeiders van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM), die in 1904 hier begon met onderhoud en bouw van schepen. Heijplaat ligt ver van Rotterdam en was dus moeilijk te bereiken voor de werknemers. De naam komt van de buurtschap De Heij, die hier vroeger lag maar nu verdwenen is. In 1914 werd de NV Bouwmaatschappij Heyplaat opgericht, die een moderne wijk liet bouwen in de stijl van een tuindorp. Het tuindorp werd ontworpen en ontwikkeld door Architectenbureau van H.A.J. Baanders en Jan Baanders Sr. In het begin van de jaren twintig was het tuindorp klaar en had het een eigen gemeenschap met scholen, winkels, feestzaal en kerken.