ROTTERDAM- Er komt in Rotterdam geen tariefverhoging voor de toeristenbelasting. Daarover laat het stadsbestuur geen misverstand bestaan. Een verhoging van de logiesbelasting in Rotterdam zou weliswaar meeropbrengsten genereren, maar brengt ook risico’s met zich mee. De concurrentiepositie van Rotterdamse hotels en pensions ten opzichte van andere bestemmingen kan verslechteren, en een verhoging kan een negatief effect hebben op de bezettingsgraad en de uitgaven door toeristen. Deze potentiële risico’s zijn niet in lijn met de uitgangspunten van het coalitieakkoord ‘Eén Stad’, en daarom ziet het college geen reden om het tarief te verhogen.
Tijdens de bespreking van de Voorjaarsnota 2024 dienden de PvdA en GroenLinks een tegenbegroting in voor Rotterdam. Een belangrijk onderdeel hiervan was het verhogen van de toeristenbelasting naar het niveau van Amsterdam. De hoofdstad heeft diverse maatregelen genomen om de balans tussen bezoekersdrukte en leefbaarheid te bewaren, zoals een ontmoedigingscampagne voor ‘feesttoeristen’, een maximum aantal toeristenovernachtingen per jaar, en beperkingen op nieuwe toeristenwinkels en vakantieverhuur.
Recentelijk heeft de Amsterdamse gemeenteraad bij de Voorjaarsnota 2023 een motie aangenomen om de toeristenbelasting te verhogen vanwege de groei van het aantal toeristen. In de Begroting 2024 staat: ‘Een van die maatregelen [tegen overlastgevende bezoekers en overtoerisme en voor het terugdringen van het aantal overnachtingen] is het verhogen van de toeristenbelasting.’
Het onderzoek van Amsterdam wijst uit dat een verhoging van de toeristenbelasting mogelijk leidt tot een beperkte afname van het aantal overnachtende bezoekers en een negatieve invloed kan hebben op het aantrekken van internationale zakelijke congressen. In Rotterdam richt men zich juist op het verlengen van het verblijf van bezoekers en het versterken van de internationale positie van de stad op het gebied van congressen en beurzen.