WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

ROTTERDAM BREIDT ONDERZOEK UIT NAAR VASTLOPEN STROOMNET

ROTTERDAM– Het onderzoek naar de gevolgen van netcongestie in Rotterdam wordt uitgebreid naar het hele grondgebied van de stad. Dat laat het Rotterdamse stadsbestuur weten. Door deze congestie kunnen nieuwe woningen, bedrijven en andere projecten mogelijk niet aangesloten worden op het stroomnet. Wat begon als een verkenning voor Rotterdam-Zuid, wordt nu uitgebreid naar de hele stad. Dit besluit is genomen na nieuwe meldingen van netwerkbeheerders Stedin en TenneT over de beperkte capaciteit in heel Zuid-Holland.

Netcongestie betekent dat het elektriciteitsnet op bepaalde plekken overbelast is. Er wordt meer stroom gevraagd of opgewekt (door windturbines en zonnepanelen) dan het net aankan. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld nieuwe woningen, laadpalen of bedrijven niet direct worden aangesloten, of kan uitbreiding van bestaande projecten worden vertraagd.

Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat de netcongestie vooral voor problemen zorgt bij woningbouwprojecten, zoals appartementencomplexen. Deze gebouwen hebben vaak een grote stroomaansluiting nodig, bijvoorbeeld voor liften. Als die aansluitingen niet beschikbaar zijn, kan de bouw vertraging oplopen.

Daarnaast kan het tekort bedrijven en instellingen treffen die willen uitbreiden of overstappen op elektrische oplossingen, zoals elektrische ovens of verwarmingssystemen. Ook voor de gemeente zelf, bijvoorbeeld bij het verduurzamen van scholen, parkeergarages en andere panden, levert dit uitdagingen op.

De gemeente gaat nu kijken hoe groot het probleem is in de rest van Rotterdam. Dat betekent dat alle projecten – van woningbouw tot laadpalen voor elektrische auto’s – worden onderzocht op hun stroombehoefte en hoe die past binnen de huidige capaciteit van het elektriciteitsnet. Ook wordt bekeken hoe groot de vertraging kan zijn en wat dit financieel betekent voor de stad.

Rotterdam werkt samen met netbeheerders zoals Stedin en TenneT om oplossingen te vinden. Een mogelijkheid is om slimme energiehubs te ontwikkelen. Dit zijn plekken waar lokaal opgewekte energie, bijvoorbeeld van zonnepanelen, wordt opgeslagen en verdeeld. Ook onderzoekt de gemeente of eigen panden en laadpalen kunnen bijdragen door pieken in het stroomverbruik te vermijden, vergelijkbaar met het ‘spitsmijden’ in het verkeer.

In gesprekken met VVD-minister Sophie Hermans (van Klimaat en Groene Groei) heeft Rotterdam gepleit voor spoedige invoering van noodwetgeving om congestieproblemen aan te kunnen. Het stadsbestuur geeft aan dat dit gesprek onderdeel is van een intensievere lobby richting het Rijk en de provincie Zuid-Holland.

De uitkomsten van deze uitgebreide netcongestiescan zullen een belangrijke basis vormen voor toekomstige plannen. De gemeenteraad ontvangt in het eerste kwartaal van 2025 een voortgangsbrief met de volledige resultaten en mogelijke vervolgstappen.

Eén gedachte over “ROTTERDAM BREIDT ONDERZOEK UIT NAAR VASTLOPEN STROOMNET

  1. Tja, dat krijg je er van als de politiek gemeenschappijke bezittingen als CAI en Gemeentelijke Energie Bedrijven, dus collectief bezit verkwanselt en blind gaat op marktwerking.

    Tijdens de grote renovatiegolf in Amsterdam moesten veel huisinstallaties worden gemoderniseerd waarbij de oude rubber/katoenmantel kabels werden vervangen door VD (Vinyl Draad) en gietijzeren haakse knietjes door PVC bochten. In veel oude stadsdelen van de grote steden was er nog ‘oude stroom’ waarbij op beide aders spanning van ca 120 Volt stond, door faseverdraaiing restte dan een spanning ca 220V tussen beide fasen. In de midden-portieken kwam de stroom binnen en hingen de gietijzeren GEB ‘Bommetjes’.

    In oude stadswijken lagen nog veel stokoude kabels die juist vanwege de latere hogere spanning nog wel even mee konden, maar ook toen was er al een probleem met capaciteit en werd verzwaring min of meer afgestraft met hogere tarieven en belastingen. Toen in de Ferdinand Bolstraat per abuis zo’n antieke kabel onder spanning werd gezet kwam het verderop op de Vijzelgracht tot kortsluiting in de stoep voor de snackbar en vlogen met een knal de stoeptegels uit de grond.

    Elke beetje electromonteur wist zo’n beetje wat er zoal aan kabels in de grond zaten dat er een capaciteitsprobleem was, en dus ook toen daarna enorme datacenters opkwamen en elektrisch rijden door politieke Flapdrollen werd opgedrongen dat het een zooitje zou worden omdat bij de private ondernemingen waar collectieve voorziening aan verkocht waren de aandeelhouders centraal stonden en niet de klanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *