ROTTERDAM- Bij de gemeente Rotterdam is gestart met het traject Jongeren en Schulden (JES), een vernieuwende aanpak voor jongeren met problematische schulden en minimale afloscapaciteit. Het traject biedt jongeren tussen de 18 en 26 jaar de mogelijkheid om schuldenvrij een toekomst op te bouwen, zonder dat ze financieel hoeven af te lossen.
Het JES-traject duurt 18 maanden en richt zich op het behalen van persoonlijke doelen als alternatief voor financiële terugbetaling. Voor schoolgaande jongeren kan dit bijvoorbeeld betekenen dat ze zich volledig richten op het behalen van een diploma, wat hen een stabiele en schuldenvrije start in hun werkzame leven geeft. Deelname is bedoeld voor jongeren die bereid zijn actief aan hun toekomst te werken.
Wethouder Mohamed-Hoesein (Denk), verantwoordelijk voor onder andere schuldhulpverlening, wijst op het belang van deze aanpak: ‘Met het JES-traject bieden we jongeren een echte kans om uit de schulden te komen en een stabiele toekomst op te bouwen. Dit is een belangrijke stap in onze strijd tegen jeugdschulden in Rotterdam.’
Het programma kwam tot stand na een motie van GroenLinks, die opriep tot meer gerichte hulp voor jongeren met problematische schulden. De motie eist dat een structurele en toekomstgerichte aanpak wordt ingezet om jongeren blijvend te helpen en hun kansen op maatschappelijk succes te vergroten.
Jongeren die willen deelnemen aan het JES-traject kunnen zich melden bij het Jongerenloket van de gemeente Rotterdam. Medewerkers van het loket helpen bij het bepalen van het meest passende hulptraject. Jongeren die niet in aanmerking komen voor JES worden doorverwezen naar andere ondersteuningsmogelijkheden.
Voor meer informatie kunnen jongeren contact opnemen via telefoonnummer 010 267 13 00, e-mailen naar info@jongerenloket.rotterdam.nl, of kijken op de website van het Jongerenloket: www.rotterdam.nl/jongerenloket-professionals.
Waarom moeten anderen voor jongeren opdraaien die zich in de schulden hebben gestoken? Die luitjes hebben toch ouders om ze uit de brand te helpen?