ROTTERDAM- Erfpachters met een tijdelijk contract in Rotterdam worden door de gemeente per brief geïnformeerd over hun situatie, de gevolgen daarvan en hun mogelijkheden. Daarnaast krijgen zij een actieve aanbieding om eigenaar te worden van de grond onder hun pand. De meeste tijdelijke erfpachters ontvangen binnenkort de brief met informatie over hun situatie en een planning voor een concreet aanbod om eigenaar te worden. Dit proces kan enkele jaren duren vanwege de noodzaak om alle grondwaardes te taxeren.
In Rotterdam zijn er ruim 25.000 erfpachters met een tijdelijk contract. Dit kan het recht van erfpacht zelf betreffen of een periode van bijvoorbeeld 50 jaar waarvoor de verplichting tot het betalen van canon in het verleden is afgekocht. Ervaring leert dat de meeste erfpachters slechts beperkt op de hoogte zijn van hun situatie en de gevolgen daarvan. Het belangrijkste is vaak de noodzaak om aan het eind van het tijdelijk contract nieuwe afspraken te maken over het verdere gebruik van de erfpachtgrond, wat vaak grote bedragen met zich meebrengt.
Erfpachters hebben ook de optie om na afloop van hun tijdelijk contract een jaarlijkse vergoeding (canon) te betalen, die fiscaal aftrekbaar is. Voorafgaand aan de brieven aan alle tijdelijke erfpachters, is een groep van ongeveer 250 erfpachters, van wie het contract binnen 2 tot 5 jaar afloopt, eerder benaderd met zowel algemene informatie als een concreet aanbod.
De grondwaarde is de afgelopen jaren fors gestegen, wat tot uitdrukking komt in de koopsom. Belangrijker zijn de verplichtingen uit de lopende erfpachtcontracten. De meeste tijdelijke erfpachters hebben de grond in erfpacht voor 75 of 99 jaar, waarbij de verplichting tot het betalen van de canon voor de eerste 50 jaar vaak is afgekocht. Daarna kent het contract nog canonverplichtingen voor de resterende 25 of 49 jaar. Als de erfpachter de erfpacht wil omzetten in eigendom, moeten deze toekomstige verplichtingen worden verrekend tegen de huidige waarde.
De koopsom die de erfpachter dient te betalen, loopt in de loop van de tijd nog harder op dan de grondwaarde. Dit is in de brief aan de erfpachters samengevat als: ‘Het is belangrijk om te weten dat u niet verplicht bent de grond bij de woning te kopen. U kunt ook canon gaan betalen. Meestal geldt wel: hoe eerder u de grond koopt, hoe goedkoper dat is.’
Vanwege de complexiteit van de erfpachtmaterie is ervoor gekozen de toelichting op het aanbod op verzoek te verstrekken en niet standaard mee te sturen. Aan de hand van de ervaringen met de eerste 250 erfpachters wordt door de gemeente geëvalueerd hoe hiermee in het vervolg om te gaan.