ROTTERDAM- Er zal vanuit de gemeente Rotterdam niets worden ondernomen tegen het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) betreffende het beleggingsbeleid van het fonds. De raadsleden Fatih Elbay (D66) en Serkan Soytekin (Denk) verzetten zich de betrokkenheid van het gemeentelijk pensioenfonds bij investeringen in wat zij noemen ‘illegale Israëlische nederzettingen’.
De raadsleden willen weten op het stadsbestuur op de hoogte is van recente acties van anti-Joodse groepen zoals The Rights Forum met betrekking tot de investeringen van ABP. Het stadsbestuur reageert dat het niet voornemens is het bestuur van het ABP hierop aan te spreken, aangezien de gemeente Rotterdam wettelijk verplicht is de pensioenen van haar medewerkers bij het ABP onder te brengen en daarmee geen invloed heeft op het beleggingsbeleid.
Op de vraag of het Rotterdamse stadsbestuur bereid is te evalueren of te onderzoeken wat de impact van deze investeringen kan zijn op de reputatie van de gemeente en haar inzet voor mensenrechten, antwoordt men op het stadhuis dat een evaluatie of onderzoek niet uitgevoerd zal worden. Dit vanwege de bevoegdhedenverdeling tussen het Rijk en de gemeente en de relatie tussen de gemeente en het pensioenfonds.
Het gemeentebestuur geeft aan geen publiekelijk standpunt in te kunnen innemen over de investeringen van ABP, zelfs als deze internationaal als controversieel worden beschouwd. Wel benadrukte het college dat het medewerkers en burgers vrij staat om hun mening over de investeringen van pensioenfondsen kenbaar te maken, hetzij direct per brief of mail, via een petitie, of via de vakbonden als werknemersvertegenwoordiging.
Sinds de gewelddadige gebeurtenissen op 7 oktober is de kritiek op Israël toegenomen. Op die dag werden honderden mensen het slachtoffer van moord en ontvoering tijdens een aanval die wordt gekenmerkt als een pogrom. Deze aanval is uitgevoerd door Hamas, de organisatie die heerst over de Gazastrook.