SCHIEDAM- De Rekenkamer Schiedam is zeer geïnteresseerd in het risicomanagement bij de uitrol van het warmtenet van Eneco in Groenoord. De Rekenkamer heeft al een analyse gemaakt van de ontwikkelingen tussen april 2017 en december 2020, maar heeft nog geen conclusies of aanbevelingen geformuleerd.
Een belangrijk punt dat de Rekenkamer Schiedam heeft vastgesteld, is dat er in eerste instantie werd aangenomen dat er voldoende woningen op het warmtenet zouden worden aangesloten. Tot halverwege 2019 werd er gerekend op een aansluitpercentage van 100%, maar dit was niet verplicht voor alle woningen. Een deel van de woningen was in gemengd eigendom (van VvE’s en WoonPlus) en de beslissing om aan te sluiten werd genomen op VvE-niveau. Ook waren individuele huiseigenaren niet verplicht om over te stappen op het warmtenet. De Rekenkamer wil daarom onderzoeken hoe realistisch het was om destijds uit te gaan van 100% aansluitingen.
Na een motie van de gemeenteraad in juli 2019 werd er ook een scenario met 80% aansluitingen berekend. Volgens de Rekenkamer blijkt uit de businesscase van november 2020 dat er geen scenario met 60% aansluitingen is gemaakt, omdat de businesscase dan niet meer woonlastenneutraal zou zijn, maar in dezelfde businesscase staat ook dat er in totaal 5.967 vergelijkbare woningen (vergelijkbaar in oppervlakte en energieverbruik) in Groenoord zijn, waarvan er slechts 2.443 zeker zullen aansluiten. Dat is ongeveer 41%. Voor de resterende 3.524 vergelijkbare eenheden is het nog onzeker of ze zullen aansluiten. Als dus alleen de woningen die verplicht kunnen worden om aan te sluiten dat ook doen, dan is er sprake van een negatieve businesscase. ‘Dat is een risico’, volgens de Rekenkamer Schiedam.