SCHIEDAM- Er wordt nog altijd gezocht naar een locatie in Schiedam-Oost voor een recyclewinkel, waar wijkbewoners tegen vergoeding van maximaal 25 euro per jaar grondstoffen kunnen inleveren. Een van de criteria voor een locatie is de goede bereikbaarheid voor bezoekers en het inzamelvoertuig. De recyclewinkel moet ook een laagdrempelig kantoor worden voor de aanvraag van passen en voor het maken van afspraken.
Volgens het stadsbestuur laten ervaringen in onder meer Hoogvliet en Barendrecht zien dat het mogelijk is om de afvalscheiding te bevorderen door hiervoor een kleine vergoeding te betalen. Of dit in Schiedam ook lukt wordt geëvalueerd.
Het immer kritisch raadslid Andreas Rose (GBS) moet het allemaal nog zien. Om te beginnen zou een fysiek loket niet nodig zijn. Rose: ’ Tegenwoordig maakt bijna iedereen gebruik van de digitale mogelijkheden om dit te regelen. Ook is het via de telefoon prima mogelijk. In Oost zijn ruim voldoende ondergronds inzamelpunten voor plastic, glas en papier. Elke inwoner kan op redelijke loopafstand zijn gescheiden afval kwijt. Waarom moet er dan een apart inzamelpunt komen waar men met de auto heen moet om het te brengen? Dit druist in tegen het duurzaamheidsprincipe. Het milieustation in de Fokkerstraat is juist heel dichtbij voor bewoners van Oost. Sterker nog, veel bewoners zijn met de auto waarschijnlijk eerder in de Fokkerstraat dan met een tocht door Oost.’Ook vraagt Rose zich af of er bij de beoogde recyclewinkel in Oost rekening wordt gehouden met voldoende laad- en losruimte voor auto’s. Er is immers in grote delen van de wijk Oost parkeerproblematiek.
De gemeente verwacht dat afvalscheiding in de wijk Oost niet kan worden bevorderd met communicatie. Daarom wordt voor deze wijk een recyclewinkel voorgesteld. In Oost worden regelmatig vuilniszakken en grof vuil naast de containers gezet. Dit zorgt voor overlast. Een fysiek loket in de wijk van waaruit diverse diensten worden verzorgd en waar wordt samengewerkt met wijkpartners kan mogelijk een bijdrage leveren aan het beperken van deze overlast.