ROTTERDAM- In totaal 11.325 meldingen van rattenoverlast ontving de gemeente Rotterdam in de afgelopen drie jaar. Leefbaar Rotterdam stelde vorig jaar al vragen over de opkomst van ‘Ratterdam’ en toenmalig wethouder Vincent Karremans (VVD) beloofde toen verbetering en een goede aanpak van het rattenprobleem, maar ondanks de inspanningen, blijft de overlast bestaan. Of u nu in de stadhuistuin, Ommoord of Rozenburg bent, overal zijn ratten te zien tijdens rustige momenten.
In Crooswijk werd eind 2022 een integraal plan opgesteld om de rattenoverlast te verminderen. Dit plan omvatte voorlichting, beheer van de omgeving, bestrijding en handhaving. De acties werden in het eerste kwartaal van 2023 uitgevoerd en hadden een doorwerking in de rest van het jaar. Publieksvoorlichting, zoals huis-aan-huisbezoeken en pleinbijeenkomsten, speelt een grote rol in de aanpak. Ondanks deze inspanningen zijn er nog steeds veel meldingen van rattenoverlast.
Wethouder Karremans heeft overleg gevoerd met verschillende wijk- en dorpsraden om maatwerkoplossingen te bespreken. In Ommoord worden stappen gezet om tot een integraal plan te komen, en in Delfshaven lopen verschillende initiatieven om de overlast te verminderen. Ook in het Centrum is een bijeenkomst georganiseerd om een start te maken met een integraal plan van aanpak.
Het actieplan rattenoverlast dateert uit 2017 en werkt volgens Integrated Pest Management (IPM). Hoewel het plan nog niet vernieuwd is, zijn er actualisaties in de werkwijze doorgevoerd. Het aantal meldingen van rattenoverlast blijft redelijk constant, met een lichte verschuiving naar meer meldingen van ratten in woningen en minder op straat.
In totaal ontving de gemeente de afgelopen drie jaar de volgende aantallen meldingen:
2021: 3.628
2022: 3.970
2023: 3.727
De strijd tegen rattenoverlast in Rotterdam gaat door, met een focus op communicatie en samenwerking met bewoners om het probleem aan te pakken.
Geen rodenticiden inzet…een volledig incompetente onderbezette en ongemotiveerde Roteb en een geïmporteerde bevolking die alles op straat kiepert…dat bij minder inzamelpunten en lagere afvalcollectie frequenties….zo moeilijk is t niet dat t dan onbeheersbaar wordt.
Natuurlijk is er een verschuiving naar ratten in woningen. Ze krijgen overal voorrang op sociale huur.