SCHIEDAM– T&D Projectontwikkeling uit Nieuwerkerk aan den IJssel uit zorgen over de voortgang van hun woningbouwproject aan de Polderweg in Schiedam. Het project, dat al sinds 2015 in voorbereiding is, zou onder druk staan door een reeks van ‘bureaucratische en juridische obstakels’. Het bedrijf vraagt zich af of het project nog een kans van slagen heeft, gezien de tegenslagen die zij ervaren, waaronder langdurige vertragingen en tegenwerking van de gemeente Schiedam. De projectontwikkeling hoopt op een snelle oplossing.
T&D maakt zich onder meer zorgen over de wisseling van ambtenaren binnen de gemeente, waardoor het dossier opnieuw vertraging oploopt. Het bedrijf stelt dat belangrijke afspraken die jaren geleden met de gemeente zijn gemaakt, nu weer ter discussie worden gesteld door nieuwe medewerkers die de achtergrond van het dossier niet kennen. Dit gebrek aan continuïteit leidt tot een gevoel van ‘onbekendheid’ bij de gemeente over de reeds gemaakte afspraken en zorgt voor herhaling van zetten, wat de voortgang van het project verder belemmert.
Een recent incident waarbij Stedin gehinderd werd in het plaatsen van een trafohuisje, is voor T&D de druppel die de emmer doet overlopen. De trafo is onmisbaar voor de verzwaring van het netwerk en de realisatie van de woningen, maar werd tegengewerkt vanwege de onduidelijkheid over de aslastbeperkingen op de Polderweg.
Het project betreft de bouw van zeven woningen op een voormalig bedrijventerrein aan de Polderweg. In 2022 werd de vergunning verleend voor de woningen, waarna zes van de zeven woningen al verkocht waren, maar exact zes weken na de vergunning werd beroep aangetekend door omwonenden, die bezwaar maken tegen de verwachte gevolgen van de werkzaamheden voor de staat van de Polderweg, die volgens hen in slechte staat verkeert. De bezwaren richten zich niet op de woningen zelf, maar op de veiligheid en verkeersproblemen tijdens de bouw.
De beroepsprocedure heeft geleid tot verdere vertraging, terwijl het plan zelf in principe goedgekeurd was. Eerder verloren de omwonenden al een kort geding en werd hun bezwaar door de bezwaarcommissie verworpen. Toch gaan de juridische procedures door, wat T&D Projectontwikkeling zwaar tegenvalt.
Volgens T&D heeft de gemeente onvoldoende medewerking verleend in de afhandeling van de benodigde vergunningen en wijzigingen die het project verder zouden kunnen helpen. Zo werd er een wijziging van de omgevingsvergunning aangevraagd om af te wijken van de eis van sprinklers in de woningen, door het aanleggen van een passeerstrook langs de Polderweg. Deze strook zou het mogelijk maken om de bereikbaarheid van de woningen voor de brandweer te verbeteren en zou als alternatief voor de sprinklerplicht dienen. Hoewel T&D heeft aangegeven bereid te zijn een deel van de kosten voor de passeerstrook te dragen, wordt het verzoek voor de wijziging maar niet goedgekeurd.
Daarnaast heeft de projectontwikkeling sinds december 2023 een wijziging van de omgevingsvergunning ingediend voor de aanleg van de passeerstrook, maar ook hier zou de gemeente stil blijven.
T&D vraagt de Schiedamse politiek om in te grijpen en een oplossing te vinden voor de vertragingen en bureaucratische obstakels die dit woningbouwproject belemmeren. Het bedrijf hoopt dat de gemeente zich opnieuw volledig achter de plannen stelt, zodat de bouw van de zeven woningen snel kan beginnen en Schiedam zijn ambitieuze woningbouwdoelen kan realiseren.
De gemeente Schiedam leert er nog steeds niets van. Het blijft een bureaucratische organisatie en zien nog steeds niet dat het anders moet.