ROTTERDAM- Ook deze zondag hebben demonstranten zich opnieuw verzameld voor het Rotterdamse stadhuis om aandacht te vragen voor de slachtoffers van de terreuraanslagen van Hamas in Israël op 7 oktober. Met Israëlische vlaggen betuigen ze hun solidariteit met de Joodse staat en de getroffen bevolking. De demonstratie verloopt echter niet zonder spanningen. De politie moet de betogers beschermen tegen mogelijke aanvallen van Hamas-aanhangers, die zich ook in de buurt bevinden.
De situatie is al sinds oktober vorig jaar gespannen, toen er op sociale media video’s verschenen van gewelddadige incidenten voor het stadhuis. Op de beelden is te zien hoe mensen die een Israëlische vlag dragen worden belaagd, geslagen en bespuugd door een groep moslimjeugd. Volgens ooggetuigen gaat het om sympathisanten van Hamas, die de herdenking van de Israëlische slachtoffers willen verstoren. De politie moest al enkele keren ingrijpen om erger te voorkomen.
Het is niet meer toegestaan om een Israëlische vlag te hijsen op het stadhuis van Rotterdam. Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) heeft dat verbod ingesteld, naar eigen zeggen om de openbare orde te handhaven. Hij negeert daarmee het verzoek van de coalitiepartijen Leefbaar Rotterdam en de VVD, die de vlag vorig jaar oktober wilden ophangen als teken van steun aan de Joodse gemeenschap en de staat Israël, die al maanden onder vuur ligt van Hamas.
Het conflict tussen Israël en Hamas bereikte een dieptepunt op zaterdagochtend 7 oktober 2023, toen Hamas-terroristen vanuit de Gazastrook Israël binnenvielen en meer dan duizend burgers en soldaten doodden of ontvoerden. Het was de eerste keer sinds de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948 dat Israël werd aangevallen vanuit Gaza. Hamas noemde de aanval ‘de grote strijd om de laatste bezetting op aarde te beëindigen’ en eiste de vrijlating van alle gevangen Hamasterroristen in ruil voor de gegijzelde, onschuldige Israëlische burgers.
Er zijn echter twijfels gerezen over wat er werkelijk is gebeurd op die fatale dag. Sommige bronnen beweren dat de aanval van Hamas een afleidingsmanoeuvre was voor een grotere operatie, die gericht was op het vernietigen van de Israëlische kerncentrale in Dimona. Anderen suggereren dat de aanval van Hamas is gefaciliteerd door een lek binnen de Israëlische veiligheidsdiensten, die op de hoogte waren van de plannen van Hamas, maar niets deden om ze te verijdelen. Weer anderen vermoeden dat de aanval van Hamas is uitgelokt door een geheime provocatie van Israël, die een voorwendsel zocht om een verwoestende oorlog tegen Gaza te beginnen.
Ondertussen blijft de situatie in het Midden-Oosten onstabiel en gevaarlijk, met het risico op meer geweld en escalatie. De demonstranten voor het Rotterdamse stadhuis hopen dat er snel een einde komt aan het bloedvergieten en dat er een vreedzame oplossing wordt gevonden voor het Israëlisch-Palestijnse conflict.
Ga lekker in Arabistan lopen demonstreren stelletje mafklappers. Rotterdam en heel Nederland heeft geen flikker met die eeuwige Midden Oosten conflicten te maken. Hou die oorlog lekker daar.