ROTTERRDAM- Een 38-jarige politieagente van de Eenheid Rotterdam wordt door het Openbaar Ministerie (OM) vervolgd voor poging doodslag of poging zware mishandeling. Ze schoot vorig jaar mei op een auto die mogelijk betrokken was bij explosies in de stad.
De agente hield de auto staande op de Strevelseweg in de wijk Feijenoord, nadat een automatische nummerplaatherkenning een hit had gegeven. Ze wilde de identiteit van de drie inzittenden controleren, maar de bestuurder leek naar zijn broekband te grijpen en reed hard weg. De agente dacht dat hij een wapen pakte en loste vijf schoten. Ze raakte de auto, maar niemand raakte gewond.
Na uitgebreid onderzoek van de Rijksrecherche heeft het OM besloten om de agente te vervolgen. Het OM vindt dat schieten op een auto slechts in uitzonderlijke gevallen een passende reactie is en dat was nu niet het geval. De agente wordt verdacht van poging doodslag subsidiair poging zware mishandeling. Dat betekent dat het OM haar primair verwijt dat ze de bedoeling had om de inzittenden te doden of zwaar te verwonden, en subsidiair dat ze dat risico bewust heeft genomen.
De auto waarop de agente schoot, zou mogelijk betrokken zijn bij verkenningen van meerdere explosies in Rotterdam. In mei 2023 werden verschillende panden in de stad opgeblazen, waaronder een politiebureau en een café. De politie vermoedt dat er een verband is tussen de explosies en een conflict in het criminele milieu. Er zijn meerdere verdachten aangehouden in verband met de zaak.
De betrokken agente is inmiddels op de hoogte gebracht van de beslissing van het OM. Wanneer ze voor de rechter moet verschijnen, is nog niet bekend. Ze is nog steeds werkzaam bij de politie, maar niet meer in een functie waarbij ze een wapen draagt.
Het feit dat de man weg reed na dat hij is staande gehouden geeft de politieagente al het recht om te schieten, volgens mij is het een ambtenaar in functie die gevaar loopt
@minnebreuker,
Ben het met je eens.
Deze agente deed mijn inziens waarvoor ze opgeleid en betaald wordt en moet de orde handhaven.
De (meeste) burgers verwachten van politieagenten dat ze ingrijpen als de omstandigheden ernaar vragen.
Als er een melding van de meldkamer komt moeten agenten erop reageren. Als dan een verdachte rare bewegingen maakt en ervandoor gaat moet deze begrijpen dat het vervelende gevolgen kan hebben.
De agente moet in een splitseconde een beslissing nemen. Later gaat de Rijksrecherche en het O.M. wekenlang een onderzoek doen in een veilig en warm kantoortje.
Ik zou mijn dienstwapen inleveren als ik haar was. Als je hem niet mag gebruiken heb je er niks aan.