ROTTERDAM- De rechtbank in Rotterdam heeft een politieagent vrijgesproken van de beschuldiging van misbruik van gezag. De agent had zijn stroomstootwapen gericht op een dakloze man en hem opgedragen om te gaan liggen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) mag het stroomstootwapen alleen worden gebruikt bij een aanhouding of als er sprake is van een gevaar voor zwaar lichamelijk letsel of iemands leven. Het OM stelde dat de agent het wapen onjuist had gebruikt en daarmee zijn gezag had misbruikt.
De agent verklaarde dat hij de situatie als onveilig inschatte en zorgen had over het agressieve gedrag van de dakloze man. Hij wilde de dreiging de-escaleren door zijn stroomstootwapen te richten.
De rechter oordeelde dat de agent de regels voor het gebruik van het stroomstootwapen had overtreden, aangezien er geen sprake was van een aanhouding of een situatie waarin gevaar was voor zwaar lichamelijk letsel. Echter, het overtreden van een norm door een politieambtenaar leidt niet automatisch tot misbruik van gezag volgens artikel 365 van het Wetboek van Strafrecht. Voor misbruik van gezag is een zeker bewustzijn van normschending vereist, wat bij de verdachte niet was aangetoond. De agent dacht juist te handelen volgens de instructies die hij tijdens een cursus had gekregen.
De rechter was het niet eens met de officier van justitie dat de agent misbruik van gezag had gemaakt en daarmee iets strafbaars had gedaan, wat leidde tot vrijspraak. Volgens de rechter hoort een relatief beperkte normschending zoals in deze zaak meer thuis in het disciplinaire traject van de politie en niet in het strafrecht. De agent had al een disciplinaire maatregel ontvangen.