WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

PLAN TEGEN OVERVALLEN STADSBUSSEN RET

De voorgestelde maatregelen zullen zowel de veiligheid als de kwaliteit van het Nederlandse OV-systeem fors vergroten. De kosten die de bedrijfstak daarvoor moeten maken, zijn echter aanzienlijk. Nieuwe software en hardware vergt grote investeringen, zo zijn de kosten van bijvoorbeeld de installatie van pin-apparatuur tussen de 1.000,- en  1.500,-euro  per voertuig. Daarom legt OVNL dit plan voor aan overheden en reizigersorganisaties om vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid de vervoerders te ondersteunen met denkkracht, besluitvorming en financiële bijdrages. Pedro Peters: ,,Niet alleen kost het ontwikkelen en invoeren van nieuwe betaalsystemen veel geld, ook kan er derving ontstaan doordat er minder kaartjes op de voertuigen worden verkocht, die vaak wel ook een belangrijke inkomstenbron voor de vervoerders zijn. We willen indien dit zich voordoet met de overheden afspraken maken over bijsturing en (mitigerende) maatregelen om dit effect tegen te gaan”.
De voorgestelde maatregelen zullen zowel de veiligheid als de kwaliteit van het Nederlandse OV-systeem fors vergroten. De kosten die de bedrijfstak daarvoor moeten maken, zijn echter aanzienlijk. Nieuwe software en hardware vergt grote investeringen, zo zijn de kosten van bijvoorbeeld de installatie van pin-apparatuur tussen de 1.000,- en 1.500,-euro per voertuig.
Daarom legt OVNL dit plan voor aan overheden en reizigersorganisaties om vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid de vervoerders te ondersteunen met denkkracht, besluitvorming en financiële bijdrages. Pedro Peters: ,,Niet alleen kost het ontwikkelen en invoeren van nieuwe betaalsystemen veel geld, ook kan er derving ontstaan doordat er minder kaartjes op de voertuigen worden verkocht, die vaak wel ook een belangrijke inkomstenbron voor de vervoerders zijn. We willen indien dit zich voordoet met de overheden afspraken maken over bijsturing en (mitigerende) maatregelen om dit effect tegen te gaan”.
SCHIEDAM- Openbaar Vervoerbedrijven zijn de overvallen in het OV beu. De vervoerders hebben daarom samen een plan uitgewerkt om te komen tot veilig betalen in het OV. Daarin wordt onder andere het stimuleren van het gebruik van de OV-chipkaart genoemd en het introduceren van een anonieme kaart die automatisch kan worden opgeladen.

Alle OV-bedrijven werken al gezamenlijk aan initiatieven om de betaalmogelijkheden in het OV uit te breiden. De doelstelling is om per 1 januari 2018 niet langer contante betalingen op de voertuigen te accepteren. Maar liefst nog eerder.

Daarnaast worden er ook nog tal van specifieke maatregelen genomen door vervoerders in de afzonderlijke concessies. Er zijn bijvoorbeeld vervoerders die in pilotvorm pinnen op de bus mogelijk gaan maken en er zijn bijvoorbeeld concessies waar een APP voor wagenverkoop met een ticket op de mobiel ingezet gaat worden.

Zie ook: Geen bewaking bus 38 Schiedam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *