WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

PANEL DEURBELEID LOERT IN ROTTERDAM WEER OP DISCRIMINATIE

ROTTERDAM- Het Panel Deurbeleid in Rotterdam hervat zijn activiteiten en zal daarbij zijn takenpakket uitbreiden en een grotere zichtbaarheid nastreven. Het panel staat voor een discriminatievrij deurbeleid in het uitgaansleven en bestaat uit een samenwerkingsverband tussen gemeente, horeca, particuliere beveiligers, politie, horecastewards, N8W8 Rotterdam en het antidiscriminatiebureau RADAR.

Het deurbeleid van individuele horecaondernemingen wordt beoordeeld door het panel. De criteria voor een discriminatievrij deurbeleid en sociale veiligheid zijn vastgelegd in een convenant, ondertekend door de aangesloten horecaondernemingen.

Mensen die menen op discriminerende gronden de toegang te zijn geweigerd, kunnen dit melden bij het panel. Portiers en horecapersoneel kunnen kosteloos trainingen volgen via het panel, gericht op omgaan met agressie, gewenst deurbeleid, wettelijke kaders, diversiteit en veiligheid.

Het antidiscriminatiebureau RADAR fungeert als meldpunt voor klachten en beheert het dagelijkse reilen en zeilen van het panel. Momenteel wordt gewerkt aan een nieuwe website. Visitekaartjes van het panel worden uitgedeeld door horecastewards en politie tijdens uitgaansavonden.

Daarnaast voert het panel belevingsonderzoeken uit, de zogenaamde sfeerbezoeken, om inzicht te verkrijgen in de toelatingspraktijk en de rol van factoren zoals huidskleur, afkomst, leeftijd en geslacht. De resultaten van deze bezoeken worden met de betrokken ondernemers besproken. Na een onderbreking door de lockdowns zijn de sfeerbezoeken in september 2023 hervat en zullen voortaan jaarlijks plaatsvinden.

Sommige horecabedrijven hanteren een etnisch deurbeleid vanwege de hogere incidentie van overlast door bepaalde groepen. Dit kan echter leiden tot discriminatie. Op basis van eerdere ervaringen kunnen horecaondernemers besluiten om specifieke groepen te weren. Hoewel de etnische achtergrond van daders zelden wordt beschreven in de literatuur, valt op dat bij allochtone daders het loyaliteitsprincipe een grotere rol speelt, waarbij omstanders vaak meevechten met de dader(groep). Dit vergroot de kans op escalatie van conflicten. In bepaalde delen van het land zijn Marokkanen relatief vaker betrokken bij uitgaansgeweld dan autochtonen (Bron: DSP-Groep: Typologie van plegers van geweldsdelicten).

2 gedachten over “PANEL DEURBELEID LOERT IN ROTTERDAM WEER OP DISCRIMINATIE

  1. Als je je toko veilig wilt houden is het zo gek niet om Noord Afrikanen, Oostblokkers en voetbalsupporters buiten te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *