WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

PANDEN VOOR VLUCHTELINGEN VLAARDINGEN

Wat is een vluchteling? In de gevestigde media en ambtenarij wordt veelvuldig de term ‘statushouders’ gebruikt. Volgens de begrippenlijst van de UNHCR –de vluchtelingenorganisatie van de VN- is dit niet juist. Alleen iemand die de asielprocedure met goed gevolg heeft doorlopen en die asiel heeft verkregen heeft de status van vluchteling. Iemand die om asiel heeft gevraagd, maar het niet heeft gekregen, omdat uit het onderzoek is gebleken dat hij geen risico op vervolging of ernstige schade loopt heet een uitgeprocedeerde asielzoeker. Iedereen die zijn thuisland op vrijwillige basis verlaat en veilig kan terugkeren naar zijn vaderland wordt aangemerkt als economisch migrant. Iemand die geen geldig verblijfsdocument (meer) heeft verdient volgens de UNHCR de term ‘irregulier migrant’ (lees: illegaal). Het onterecht lebalen van uitgeprocedeerden en irregulieren is een vorm van newspeak: een taal om de vrijheid van gedachte en concepten die een bedreiging voor de gevestigde orde vormen te beperken.
Wat is een vluchteling?
In de gevestigde media en ambtenarij wordt veelvuldig de term ‘statushouders’ gebruikt. Volgens de begrippenlijst van de UNHCR –de vluchtelingenorganisatie van de VN- is dit niet juist. Alleen iemand die de asielprocedure met goed gevolg heeft doorlopen en die asiel heeft verkregen heeft de status van vluchteling. Iemand die om asiel heeft gevraagd, maar het niet heeft gekregen, omdat uit het onderzoek is gebleken dat hij geen risico op vervolging of ernstige schade loopt heet een uitgeprocedeerde asielzoeker. Iedereen die zijn thuisland op vrijwillige basis verlaat en veilig kan terugkeren naar zijn vaderland wordt aangemerkt als economisch migrant. Iemand die geen geldig verblijfsdocument (meer) heeft verdient volgens de UNHCR de term ‘irregulier migrant’ (lees: illegaal). Het onterecht lebalen van uitgeprocedeerden en irregulieren is een vorm van newspeak: een taal om de vrijheid van gedachte en concepten die een bedreiging voor de gevestigde orde vormen te beperken.

VLAARDINGEN- Voor de huisvesting van dertig tot veertig alleenstaande vluchtelingen in Vlaardingen worden momenteel drie locaties onderzocht door de gemeente en de woningbouwcorporaties. De voorzieningen moeten op afzienbare termijn gerealiseerd kunnen worden. Dat laat het college van B en W weten per raadsmemo.

Bij het tijdelijk onderdak bieden gaat het om huisvesting met eigen ruimten, maar met gemeenschappelijke keuken, badkamer en wc.  Voor dergelijke alternatieve huisvestingsvoorzieningen heeft het Rijk een subsidieregeling gemaakt. Deze vorm van huisvesting, het zogenaamde flex-huren, kan zich mogelijk ook lenen voor een combinatie met andere doelgroepen zoals studenten, tijdelijk daklozen, mensen met een onvoorziene acute woningnood en arbeidsmigranten.

Bij het huisvesten van vluchtelingen  zou het efficiënt zijn ze in groepen tijdelijk onderdak te bieden: Het landelijk beleid over nareizende gezinsleden wordt waarschijnlijk aangepast. Het aanvragen van gezinshereniging gaat naar alle waarschijnlijkheid langer duren, daardoor is het onlogisch om de vooruit gereisde ouder direct te huisvesten in een woning waar later de nareizende gezinsleden bijgevoegd kunnen worden. Tijdelijk onderdak verlenen totdat de gezinshereniging een feit is, is dan logischer, meent het college.

 

Zie ook: Vragen voorrang vluchtelingen Vlaardingen.

Administratieve truc vluchtelingen Vlaardingen.

Werkelijke animo vluchtelingen Vlaardingen.

Nul  Vlaardingers willen vluchteling in huis.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *