VLAARDINGEN- Ondanks de dreiging, met een boete van bijna 200 euro, laat het oer-Hollandse pierement zich niet zomaar verdrijven uit Vlaardingen. Vanmorgen stond een draaiorgel te spelen in de hoofdstedenbuurt in Holy. Eén orgelman aan het wiel en de ander met de centenbak onder de balkons achter de flat aan de Madridweg. Deuren van balkons zwaaien open wanneer het orgel begint te spelen. Van over de balustrade worden muntstukken geworpen voor de instandhouding van het cultureel erfgoed.
Vorig jaar april kwam het stadsbestuur van Vlaardingen met het voorstel om een boete van 190 euro op te leggen wanneer het pierement speelt op weggedeelten waar het verboden is muziek te maken met een draaiorgel.
Het Hollandse draaiorgel is verwant met andere pijporgels, met als grootste verschil dat het draaiorgel wordt bediend door een bewegend muziekpatroon, meestal een kartonnen draaiorgelboek. De eerste draaiorgels werkten met een houten cilinder met daarop metalen pinnen en bruggen voor de aansturing van de ventielen.
GEEF UW MENING!!
Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!
LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.
Publicatie kan (soms) enige tijd duren.
Dit is puur Nederlands erfgoed. Laat dit bestaan! We hebben al zoveel erfgoed laten verdwijnen in de afgelopen jaren.
Het gaat niet alleen om het erfgoed.
Vraag me af waar ze de tijd en handhavers vandaan halen om hier op te gaan bekeuren.
Iets wat de boel nog een beetje opfleurd in deze tijd en niemand kwaad doet.
Wij zijn hier in deze buurt al jaren bezig met scheurende en herrie makende auto’s en motoren ook dikwijls in het midden van de nacht en iedereen weer wakker is.
Nog maar niet te spreken over de handel in drugs en ballonnetjes.
Hier wordt tot op heden niets meegedaan en gaat ook nu nog vrolijk door.
En dan willen ze 2 mensen met een draaiorgel die hier een hoop mensen een plezier mee doen en ze nog een centje verdienen in deze tijd de nek omdraaien door te gaan bekeuren.
GEMEENTE /POLITIE EN HANDHAVERS MOETEN ZICH DIEP SCHAMEN.
Mogen hopen dat hier niet bekeurd gaat worden.
Ze spelen niet lang.
Zonder feest is het een beetje typisch.
Voor mij als 76 jarige is het een lang vervlogen herinnering.
Ik hou niet van smartlappen maar wel van klassieke muziek.
Draaiorgelmuziek geef de mensen in deze roerige Corona tijd wat afleiding en ontspanning dus het gemeentebestuur zal in overleg met de orgelman een modus moeten kunnen vinden waardoor hij zijn broodnodige activiteiten kan voortzetten in het belang van ons allen.