SCHIEDAM- Drie oppositiepartijen in de Schiedamse gemeenteraad (AOV, LOS en OPS) hebben een open brief gericht aan het stadsbestuur. Hierin uiten zij hun zorgen over de negatieve ervaringen in andere gemeenten waar warmtenetten zijn geïntroduceerd.
De briefschrijvers wijzen op de hoge kosten en teleurstellende resultaten van warmtenetten elders. Ze benadrukken dat deze initiatieven vaak leiden tot extra milieubelasting en een afhankelijkheid van monopolistische energieleveranciers.
De situatie in Schiedam is verder gecompliceerd door politieke concessies, zoals de beloften voor een Turks bejaardenhuis, om steun voor het project te winnen. Dit heeft geleid tot kritische vragen van de minderheidspartijen AOV, LOS en OPS. Zij vragen het college om toe te geven dat de tegenstanders van het project ‘Groenoord van Gas Los’ gelijk hadden en om een onderzoek te starten naar het beëindigen van het project.
De partijen verzoeken om een uitgebreide onderbouwing van de keuze van het college, in het licht van de breed gedragen tegenstand en de negatieve signalen uit andere gemeenten.
Een greep uit de nieuwsberichten waar de drie oppositiepartijen in Schiedam naar verwijzen in de discussies rondom de invoering en kosten van warmtenetten in verschillende Nederlandse steden:
Den Haag: De aanleg van nieuwe warmtenetten is opgeschort vanwege onzekerheid over financiering en nieuwe wetgeving.
Nieuwegein: Stadsverwarmingstarieven zijn met 43% gestegen, wat nadelig is voor huishoudens die niet zelf hun warmteleverancier kunnen kiezen.
Amsterdam: Vattenfall berekent het maximale tarief aan 50.000 klanten van stadswarmte.
Nijmegen: Er heerst onrust over de plannen voor een warmtenet in Dukenburg; 642 flatbewoners moeten beslissen over aansluiting.
Algemeen: Stadswarmte wordt duurder door hogere vastrechttarieven, en sommige woningcorporaties overwegen te stoppen met het gasloos maken van woningen omdat huurders meer zouden betalen dan met gasverwarming.
Milieu: Er is weerstand tegen de aanleg van een warmtenetwerk door Gasunie, aangevochten door milieuorganisaties.
Het Schiedamse stadsbestuur heeft nog niet gereageerd op de open brief.