SCHIEDAM- De aangekondigde opkoopbescherming moet voor alle wijken in Schiedam gelden en niet alleen voor Oost en Nieuwland, vindt de fractie van Lokaal Onafhankelijk Schiedam (LOS). GroenLinks heeft al gevraag om ook de wijken West en Groenoord te betrekken en bij Progressief Schiedam wordt gepleit om de opkoopbescherming eveneens in de voeren in de Gorzen. Het gemeentebestuur wil eerst beginnen met twee wijken en volgend jaar eventueel verder kijken.
Wethouder Antoinette Laan (VVD): “Voor Nieuwland en Oost is gekozen, omdat die wijk het ‘t zwaarst hebben. Als je kijkt naar alle wijken in Nederland, dan zijn Nieuwland en Oost 2 van de 19 slechtste wijken in een nationaal programma. Daar zijn we niet trots op, maar we zijn wel blij dat we daar bij horen. Daar heeft de burgemeester al vaker wat over gezegd. Dit is een onderbouwing waarom je juridisch gezien, dit soort methodes toepast, die een uiterst redmiddel zijn, want ze grijpen in op eigendomsrechten van mensen. Daarmee heeft de landelijke overheid een wet aangenomen waarmee je dit kan doen, als een uiterst redmiddel.”
Daarnaast zitten er nog een aantal juridische haken en ogen aan het invoeren van de opkoopbescherming. Laan: “Ik moet altijd opletten als ik het woordje Rotterdam hier laat vallen, omdat het anders fout wordt uitgelegd, maar ik dit geval zijn in de gemeente Rotterdam 16 wijken aangewezen waar men dit wil invoeren. Daar is gelijk een juridische kwestie over ontstaan, omdat de wetgever zegt, dat was niet de bedoeling. Je moet echt aantonen dat er een schaarsteprobleem is, aantonen dat er een sociaal-maatschappelijk probleem is. Dan kan je in grote maten die wijken aanwijzen. Die rechtszaak loopt nog. Daarom zijn wij wat terughoudend en alleen in deze twee wijken.”
De invoering per 1 november gaat Schiedam 600.000 euro kosten. Dat roept vragen op. Monique Rotteveel (LOS): “Ik vind 6 ton voor 2 jaar veel geld. Als ik dan lees dat het gaat om vergunningverlening, toezicht, handhaving… Hoe zit dat?”
Laan: “Ja, ik vind het ook veel geld. Dat ben ik helemaal met u eens, maar dit soort dingen zijn niet gratis. Dit kost het en ik vind het wel fer naar u om te laten weten dat iets invoeren ook gewoon consequenties heeft. “
De opkoopbescherming geldt alleen voor woningen in het lage en middensegment met een WOZ-waarde tot 355.000 euro. Wie in de wijken Oost of Nieuwland een huis koopt wordt verplicht hier eerst 4 jaar zelf in te wonen alvorens dit te verhuren. Zo hoopt Schiedam professionele opkopers (huisjesmelkers) te ontmoedigen.
Deze opkoopbescherming geeft Woonplus dus het alleenrecht, er komen op die manier weinig tot geen concurrenten bij. De vrije markt wordt dus ernstig beperkt. Juist die particuliere verhuurders geven de potentiële autochtone huurder nog een sprankje hoop om binnen redelijke tijd een woning te kunnen huren. Nu maakt men de potentiële huurders afhankelijk van Woonplus en de streepjespakken op het gemeentehuis. Die willen uitsluitend statushouders en Oektaïners in de betaalbare huurwoningen zodat de kans dat iemand die niet kan kopen om een woning te kunnen huren kleiner wordt dan een koffertje van 5 miljoen bij Linda de Mol.
Alle eventuele huurders zullen bestaan uit arbeidsmigranten, de huur van dit soort huizen is voor starters niet te betalen.
Wat dus inhoud dat jonge huurders ook wel starters genoemd, niet aan de bak komen. En afhankelijk zijn van de woningbouwverenigingen. Enige wat de oploop door huisjesmelkers voorkomt is dus de zelfbewoningswet.
De maatregel komt aan het eigendomsrecht. Niets doen komt aan het woongenot van de buren. Fijn dat het laatste nu als belangrijkste wordt gezien.????????????????