SCHIEDAM- De gemeente Schiedam kijkt terug op een prachtig weekeinde waarin de monumenten het decor vormden voor Opera aan de Schie, Verborgen Stegen en het Food Art Festival.
Tientallen van de circa vijfhonderd monumenten waren zaterdag en zondag geopend. Het gevarieerde programma trok honderden bezoekers vanuit het hele land naar Schiedam. De combinatie monumenten en Opera aan de Schie blijkt wederom een succesformule. Ook het project Verborgen Stegen met het Food Art Festival droeg bij aan een geslaagd weekeinde.
Trekkers waren het Zakkendragershuisje, dat alleen al circa vijfhonderd enthousiaste bezoekers trok, de voormalige bibliotheek aan de Lange Haven 131 en bijvoorbeeld de Roemeense kerk onderaan de Vlaardingerdijk.
Met een hoog kwalitatief programma verzorgde Opera aan de Schie afgelopen weekeinde de muzikale omlijsting van Open Monumentendagen. De optredens vonden plaats in de Westvest90-kerk, de Korenbeurs, het Stedelijk Museum Schiedam en galerie LH131.
Duo Vert Obscur, bestaande uit de Catalaanse zangeres Rut Codina Palacio en de Franse pianist Jean-Baptiste Milon, bracht het programma ‘Verraderlijke Vrouwen’ met het nodige temperament. Countertenor Sytse Buwalda wist te ontroeren met zijn vertolking van ‘Dichterliebe’. Sopraan Francis van Broekhuizen gaf een humorvol recital onder de titel ‘De dolle diva’ en bewees opnieuw dat klassiek niet zwaar hoeft te zijn.
De weergoden waren de organisatoren goed gezind. Ensemble Postiljon tekende voor een uitvoering van de komische eenakter Il Segreto di Suzanna bij de Korenbeurs. De Hojotoho Opera Studio speelde op het voorplein van het Stedelijk Museum zowel op zaterdag en zondag maar liefst twee uitvoeringen: Die Zauberflöte van Mozart, en het aangrijpende verhaal van Suor Angelica vertolkt door Mirjam Lo Tam Loi (zaterdag) en Christina Schönbach (zondag).
het leek me wel leuk om hier stukje over de afgelopen monumentendag over te schrijven,
Ons open monumentendag ‘Schiedam’
Op 10 september gingen twee monumenten van bijna 100j oud op pad en we hadden dit keer gekozen voor een jeneverstad of wat de inwoners liever zeggen branderstad. Oftewel in volksmond SCHIEDAM.
Vorige jaar in juni waren we al in Schiedam en beloofde nog eens terug te komen want stadje van Nolet heeft genoeg te bieden, betreft historie en gezelligheid.
10.35u stonden wij voor station Schiedam en niet ver lopen was je al gauw in het hartje centrum en liepen al snel naar de informatiepunt in de waag voor activiteiten in bezichtigingen over Schiedam.
Natuurlijk moest er koffie gedronken waar we vorig jaar juni ook zaten en de eigenaar (de beurs)herkende ons niet eens meer haha.
Zon was ook onze vriend vandaag met strak blauwe lucht dus koudleien no way. Na bestuderen over ons wandelroute tijdens het koffie drinken gingen we op pad. Als eerst kwamen we zakdragershuisje tegen en als je hoort hoe die werkzaamheden aan toe ging bijv 80kg graan dragen en dan nog trap op in de molen, die torenhoog was, was dus geen pretje. Weer of geen weer je moest aan de bak en van vroeg tot laaten de boot moest leeg..
Schiedam heeft aantal zeer hoge klassieke windmolen die boven de huizen uitstaken om natuurlijk vele wind op te vangen voor het malen van de graan. Vroeger heeft er zeker 30 molens gestaan.
In een van de molens kon je kaartje kopen voor de fluisterboottochtje, die bij zakdragershuisje begon voor de tour. Voor we daar aan begonnen liepen we naar oud pand van Wenneker, die ooit begon met jenever te disstileren en ja, ik heb borreltje genomen en het smaakte goed en naar meer.
13.45u vertrok de fluisterboot en in een uurtje kon je horen van de gids hoe Schiedam rijk is geworden van de distillateurs bijv van Nolet(ketel1,ketel1 vodka).
Na boottochtje bezoek gebracht aan molens, sodafabriek en coöperatie museum
Enzenz en de tijd vloog en namen lekker verdiende drankje bij een van de molens die de naam droeg ‘de vrijheid’
Was een fantastische dag, lekker weer en nog niet eens alles gezien dus wie weet komen we weer in het stadje waar water ‘schie’ door heen stroomt.
Groetjes van Kees&Wilma