SCHIEDAM- De vereniging Bewoners tegen Vliegtuigoverlast (BTV) adviseert een ‘dringend aanpassing van levensstijl’ voor vliegveld Rotterdam the Hague Airport (RTHA). Met meer slaap, nu RTHA op 1 oktober zijn 60ste verjaardag hoopt het te vieren.
In een open brief aan de directie van het vliegveld adviseren de tegenstanders ‘niet meer elke dag om 06.55 uur uit de startblokken. Sta, zeker in de weekenden, een paar uur later op. En niet meer elke dag tot 01.00 uur in touw, maar begin om 23.00 uur aan je nachtrust. En natuurlijk zeker niet meer 1.000 keer per jaar ’s nachts de hort op, maar strikte nachtrust.’
‘Als je zestig bent moet je niet meer groeien maar eerder afslanken. Dus minder vliegbewegingen absorberen’, luidt een volgend advies. “Een aantal politici staat voor de opgave de toekomst van RTHA te bepalen. De BTV geeft zijn diagnoses en adviezen graag mee. Deze laatste, zijn welgemeend en het beste voor RTHA en zijn omgeving’, aldus de actiegroep.
LS,
Ik wil even reageren op de open brief van de BTV aan vliegveld Rotterdam.
De vergelijking die wordt gemaakt met een mensenleeftijd en levensfase raakt werkelijk kant nog wal. We hebben het hier over een internationale luchthaven die populaire steden als Rotterdam en Den Haag moet ontsluiten vanuit de lucht en absoluut een belangrijke rol speelt in het economische welzijn van de regio Rotterdam / Den Haag.
Ik woon zelf in Rotterdam-Noord (Blijdorp) en woon hemelsbreed niet heel ver van de luchthaven vandaan. Ik moet u eerlijk bekennen dat ik veel meer geluidsoverlast heb van de treinen die dag en nacht over de spoorbrug rijden over de Gordelweg / Kanaalweg dan van de aankomende en vertrekkende vliegtuigen op het vliegveld. Het geluid van vliegtuigen is nu eenmaal niet meer weg te denken uit onze samenleving en gezien de geluidsarmere toestellen valt dit geluid naar mijn idee nogal mee in feite.
Gezien de enorme woonregio en de zakenregio rondom Rotterdam en Den Haag zou het absoluut absurd zijn als deze regio niet goed bereikbaar zou zijn via de lucht. Ook het economisch effect op / van allerlei bedrijven rondom de luchthaven kunnen we niet zomaar ten grave dragen onder het motto van “te veel geluidsoverlast, kan niet , inkrimpen” want naar mijn idee is deze overlast feitelijk niet zo heel groot maar is het meer een onderbuik gevoel bij mensen die klagen hierover. Ik kom zelf regelmatig in de regio dicht rondom de luchthaven of aanvliegroute en ik zou liegen als ik zou zeggen dat het daadwerkelijk overlast bezorgd. Er zijn legio andere zaken te noemen die oprecht veel meer overlast bezorgen in dezelfde regio dan het relatief beperkte aantal vliegtuigen dat Rotterdam bezoekt.
In de moeizame economische tijden in Nederland moeten we vooral kijken naar groei van het zakelijke (internationale) verkeer en het toeristen verkeer en daar is de luchtvaart en Rotterdam airport in het bijzonder een wezenlijk integraal onderdeel van. Een stad als Rotterdam, in de top 5 van de Lonely Planet en gekenmerkt als een must see voor toeristen moeten we niet limiteren door het slecht bereikbaar te maken voor internationale toeristen en voor internationaal zaken vliegverkeer maar deze achievement van de positieve exposure van deze stad moeten we koesteren als heel bijzonder en moeten we faciliteren waar nodig met allerlei middelen van transport dicht bij of in de stad.
Dit wilde ik even kwijt vanuit mijn eigen naar ik meen objectieve ervaring.
Met vriendelijke groet,
Kees van Boven