SCHIEDAM- De Oost-Europeaan, K.G., uit Schiedam moet voor de politierechter in Rotterdam verschijnen, omdat hij ervan wordt verdacht dat hij onder invloed van drugs een auto heeft bestuurd. Het Openbaar Ministerie (OM) stelt dat de 30-jarige G. op 26 februari 2021, nadat hij in een personenauto had gereden, door de politie is getest op drugs in zijn bloed. Uit de bloedproef bleek dat G. cocaïne en morfine in zijn bloed had. De hoeveelheden waren respectievelijk 49 microgram en 43 microgram per liter bloed, wat hoger is dan de wettelijke grenswaarden die voor deze stoffen gelden volgens artikel 3 van het Besluit alcohol, drugs en geneesmiddelen in het verkeer (artikel 8 lid 5 Wegenverkeerswet 1994).
Het gebruik van morfine in combinatie met cocaïne is zeer gevaarlijk voor de gezondheid. Morfine is een opiaat, een stof die pijnstillend en verdovend werkt. Cocaïne is een stimulerend middel, dat zorgt voor een verhoogde hartslag, bloeddruk en alertheid. Door deze middelen samen te gebruiken, ontstaat er een tegenstrijdig effect op het lichaam. Het hart en de bloedvaten worden extra belast, wat kan leiden tot hartfalen, hartritmestoornissen of een hartaanval. Bovendien wordt er bij de combinatie van alcohol en cocaïne een extra giftige stof gevormd in de lever, genaamd cocaethyleen. Deze stof versterkt het effect van cocaïne, maar ook de bijwerkingen zoals agressie, angst en paranoia.
Het gebruik van morfine en cocaïne kan ook leiden tot psychische problemen, zoals depressie, verslaving, psychose of schizofrenie. Daarnaast kan het gebruik van morfine leiden tot ademhalingsproblemen, bewustzijnsverlies of een overdosis. Het gebruik van cocaïne kan leiden tot epileptische aanvallen, beroertes of hersenbloedingen.
Het gebruik van morfine en cocaïne in het verkeer is extra riskant, omdat het de rijvaardigheid ernstig beïnvloedt. Het gebruik van morfine kan leiden tot slaperigheid, verminderde reactiesnelheid en coördinatieverlies. Het gebruik van cocaïne kan leiden tot overmoedigheid, impulsiviteit en verminderd beoordelingsvermogen4. Deze effecten kunnen samen zorgen voor een verhoogd risico op ongelukken of botsingen.
Geen wodka dit keer?